Karneval och politik då Amanda kröns

Kasper Korhonen, Piia Peltola (bakom masken) och Teppo Vesikukka sitter i Konstuniversitetets studentskårs styrelse och har varit med om att planera valborgsprogrammet vid Havis Amanda. Korhonen är en av dem som kröner Amanda, de andra håller ställningarna på marken. Bild: Niklas Tallqvist

Studenterna vid Konstuniversitetet som står i tur att kröna Havis Amanda på valborg nöjer sig inte med att bara hissa upp mösspåläggarna, de hissar också upp ett gäng musiker och en recitatör. Och inte blir det någon vanlig studentmössa heller.

I år är det för första gången studentkåren vid det relativt nybildade Konstuniversitetet, som samlar studerande inom teater, bildkonst och musik, som har den äran att lägga mössan på Havis Amanda.

Men programmet blir mer än så: konststudenterna lovar bjuda på lika delar konst och karneval och dristar sig dessutom att krydda med en smula samhällskritik. Det blir en performans med inslag av såväl opera som dikt, och den som inte vill missa något gör klokt i att infinna sig redan vid halvsextiden.

Meningen är att åskådarna ska få också något annat att tugga på än struvor.

– Vi försöker föra in ett element i situationen som förändrar upplevelsen, ger den också en poetisk dimension. Lite som då man tittar på ett landskap med musik i hörlurarna, upplevelsen blir lite annorlunda. Samma sak gäller här, men upplevelsen är kollektiv, det blir ett delat ögonblick, förklarar studentkårens ordförande Piia Peltola, som regisserar performansen.

Med finns tre dragspelsmusiker, operasångare och en recitatör som läser stycken ur dramaturgen Antti Lehtinens skådespel som är under arbete. Inte en helt vanlig kröning alltså.

– Ja, i den kontexten kan det ju rent av vara en ganska drastisk handling, säger Peltola, som regisserat utomhusperformanser också för Ylioppilasteatteri.

Meningen är att åskådarna ska få också något annat att tugga på än struvor. I enlighet med gammal karnevalstradition ställer man tingens ordning på ända, så att den högste blir lägst och den lägste högst och den falske kungen för en dag kröns med något som liknar en krona – snarare än en studentmössa.

– Man kan ju fundera på vem som är den falske kungen – är det den studerande, arbetaren eller någon annan? Nu skär man ned i utbildningsanslag och stöd till studerande, men den här dagen är det fest. De andra dagarna är festen fjärran, säger Peltola.

Atmosfären är lite sådan att man skriker i sociala medier eller verkar i bakgrunden

Tror du någon sätter skumpan i halsen då ni töjer på de invanda traditionerna?

– Det kan väl hända, men det skulle också kännas svårt att fira studenten utan att beakta den aktuella situationen. Atmosfären är lite sådan att man skriker i sociala medier eller verkar i bakgrunden, men jag hoppas på att vår performans ska vara rolig och befriande och också leda till helt riktiga samtal och möten.

Havis Amanda kröns i vanlig ordning klockan 18 på valborgsmässoaftonen. Konststuderandenas performans börjar efter 17.30.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning