Kärnä överväger att gå med i kamp om Centerns ordförandeklubba

Centerns Mikko Kärnä anser att partiet behöver en ordentlig tävlan om ordförandeklubban. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Mikko Kärnä överväger att ställa upp som kandidat i Centerns ordförandeval i september.

Kärnä meddelar att han egentligen hade bestämt sig för att ställa upp i partiets vice ordförandeval år 2020. Nu har han tänkt i nya banor och överväger att ställa upp som kandidat i det extra insatta ordförandevalet i september.

– Jag ansåg till en början att jag kunde tjäna partiet bättre i en annan position, men nu gäller det att rusta upp sig ifall inga andra kandidater dyker upp, skriver Kärnä i sitt pressmeddelande.

Kärnä anser att Centern behöver en ordentlig tävlan om ordförandeklubban. En tävlan skulle också ge kandidaterna möjlighet att föra en ideell diskussion om Centerns framtid.

I nuläget har endast en person visat intresse för att ta över ordförandeklubban. Försvarsminister Antti Kaikkonen meddelade på tisdagen att han ställer upp i ordförandevalet.

Däremot har allt fler meddelat att de inte är tillgängliga. Två högt tippade namn, Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko samt riksdagsgruppens vice ordförande Eeva Kalli, har båda meddelat att de inte ställer upp av familjeskäl.

Kärnä är riksdagsledamot och invald från Lapplands valkrets.

Han tillträdde första gången som riksdagsledamot år 2015 i samband med att Paavo Väyrynen då valde att fortsätta i Europaparlamentet. Då Väyrynen återvände till riksdagen år 2018 fick Kärnä avstå sin plats. I riksdagsvalet i april 2019 blev Kärnä invald och återvänder nu till riksdagen.

Kärnä har speciellt engagerat sig i landsbygdsfrågor och i frågor beträffande att försvara Lappland.

Som partiordförande säger Kärnä att han skulle fortsätta jobba för dessa frågor. Han anser att Helsingfors länge levt på övriga Finlands bekostnad och att det skulle få ett slut om han blev vald till ordförande.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning