Karlsson överlägsen – hyllas av Kalla

Längdskidstjärnan Frida Karlsson tog en meriterande premiärseger i Gällivare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Frida Karlsson gav ett rejält styrkebesked när hon vann Gällivares svenska skidpremiär.Hon var sex sekunder före Charlotte Kalla på 10 kilometer fritt – och hyllades av sin konkurrent.

– Frida åker med en enorm kapacitet, säger Kalla.

Det är alltid svårt att följa upp en succésäsong. Men Frida Karlsson gav en tydlig signal att försäsongens träning gett resultat och att hon blir att räkna med även i vinter.

20-åringen öppnade milsloppet i ett stenhårt tempo. Nästan på gränsen till vad hon klarade av.

– Jag kanske öppnade väl hårt eftersom jag fick kämpa med stumma ben mot slutet. Men det är bra att träna på det också. Överlag tycker jag att det kändes bra och kroppen var med mig i dag, säger Frida Karlsson.

Ny situation

Det här var första gången som förstaårssenioren startade som en av huvudfavoriterna. En ny situation som hon klarade av mentalt.

– Jag tänkte inte så mycket på det. Att jag gick ut och vann i dag är en stor bonus. Jag ville ha svar på hur kroppen reagerade och att tekniken stämde, säger Frida Karlsson, som efter loppet gav sig själv möjlighet att tänka tillbaka till fjolårets premiär i Bruksvallarna som blev starten på hennes succésäsong.

– Det är ganska sjukt att tänka hur häftigt det var att då gå in som tvåa och sedan få vinna här i dag. För mig känns det lika stort.

Nöjd Kalla

Charlotte Kalla, som länge brottats med en kropp som inte svarat på träningen på önskat sätt, var riktigt nöjd – trots andraplatsen.

– Jag är nöjd med genomförandet. Jag vet att Frida åker med en enorm kapacitet. Hon är stark.

Efter loppet signalerade 32-åriga Kalla mycket glädje. Och gav beskedet att formen är på väg.

– Det var kul i dag. Innan loppet fick jag ett sms från min syrra "Cilla" (Cecilia). Hon skrev: "Jobba hårt och njut!". Det var en bra insikt. Det gäller att påminna sig att det är roligt att tävla. Dessutom var jag ovanligt lite nervös inför den här premiären, säger Charlotte Kalla och berättar om loppet:

– Jag försökte mest ligga på och hålla trycket hela vägen. Jag fick en bra respons från kroppen, samtidigt som jag jobbade med de tekniska bitarna och försökte hitta flytet.

På fredag i nästa vecka inleds världscupsäsongen med sprint i Ruka. Innan dess fortsätter damernas Sverigepremiär med 10 kilometer klassiskt på lördag och sprint på söndag.

Född: den 10 augusti 1999 i Sollefteå (20 år).

Klubb: Sollefteå skidor.

Bor: Sollefteå.

Träningstimmar/år: 800.

Främsta meriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons, 3 JVM-guld, 3 JVM-brons.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning