Eviga känslor engagerar Joyce DiDonato

Första gången i Finland. Joyce DiDonato lovar bjuda på en introduktion till henne som artist under söndagens konsert. Bild: Pari Dukovic

Det finns ett värde i den konst som vi alltid kan återvända till och upptäcka nya sidor av, menar Joyce DiDonato.

Uppdaterad 12.2 15.44: OBS! Joyce DiDonatos konsert den 14.2 har flyttats fram på obestämd tid.

Joyce DiDonato är i Barcelona när vi rings. Där ger hon en konsert samtidigt som hon arbetar med sitt nästa album, som spelas in i mars och släpps under senhösten. Hon är förtegen om innehållet på det nya albumet, men säger att planerna är ambitiösa, att repertoaren kommer att vara delikat, med ett starkt tema och kännbart teatralt element. Det är bara barock som gäller.

På sitt förra soloalbum Stella di Napoli från 2014 sjöng DiDonato musik från Neapel, i huvudsak skriven på 1800-talet av storheter som Pacini, Donizetti, Carafa och Mercadante.

– Vi jobbade en hel del med albumet och en stor del av äran tillfaller dirigenten Riccardo Minasi. Vi grävde i biblioteken och gick igenom en stor mängd stycken systematiskt, men valde bara de som talade till oss spontant. Det finns ett stort utbud av standardrepertoar, men en ännu större repertoar som bara väntar på att bli upptäckt och införd i vår kanon. Den repertoaren ville vi presentera, säger DiDonato.

Har du några tricks när du gör dina tidsresor två- eller trehundra år tillbaka i tiden?

– Jag tror världen såg rätt annorlunda ut förr, medan känslorna och de emotionella barriärerna människor emellan alltid existerat i nästan identisk form. Här finns kanske något av en universell sanning, när man utforskar känslor som avund och passion som människan känt i alla tider.

Vad gör forntida kärlekstolkningar finare än dagens historier som Fifty Shades of Grey?

– Skillnaden är att dagens tolkningar inte alltid har samma djup. Det finns ett värde i den konst som vi alltid kan återvända till och upptäcka nya sidor av. Ta bara Shakespeare som exempel.

Undervisningen allt viktigare

Profil

Joyce DiDonato

Yrke: Sångerska, mezzosopran.

Född: 13 februari 1969 i Prairie Village, Kansas, USA.

Karriär: Har sjungit på många av världens främsta operascener, bland annat Metropolitan i New York, Royal Opera House i Covent Garden i London och La Scala i Milano, och belönats med bland annat ECHO Klassik- och Grammy-priserna.

Uppträder: Gästar Finland som solist med Helsingfors barockorkester och Aapo Häkkinen den 26 november.

Joyce DiDonato ser sig först och främst som sångare, men vid sidan om egna uppträdanden har hon på senare år också blivit allt flitigare som pedagog. Och i takt med att tv-kanaler som Medici, Juilliard-universitetet med flera sänt hennes lektioner på nätet, har allt fler fått upp ögonen för hennes undervisning.

– Undervisningen har aldrig haft högsta prioritet, men jag undervisar gärna när det är möjligt. Framför allt tror jag det är bra för elever att få lära sig av personer som faktiskt verkar på fältet och sjunger aktivt själv.

Varför har du engagerat dig så starkt i att utforska nygammal repertoar?

– Många kompositörer tenderar i dag att nästan utveckla ett nytt språk. Men när jag sjunger mindre kända gamla stycken är det som om jag skulle framföra nya sånger på ett språk som publiken redan kan. Det gör att publiken bara kan luta sig bakåt och njuta av de vackra melodierna. För mig är det speciellt känslosamt att se när folk torkar tårar ur ögonvrån för att de känner sig så rörda.

Vad har du att säga till alla dem som funderar på att komma och lyssna?

– Jag är en sångare som älskar att sjunga och bjuda på drama och entusiasm. Välkommen!

Uppdaterad 12.2 15.44: OBS! Joyce DiDonatos konsert den 14.2 har flyttats fram på obestämd tid.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03