"Kärleken lärde mig finska"

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talar flytande finska. Bild: Jord- och skogsbruksministeriet / Sari Gustafsson

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tog alla på sängen genom att tala flytande finska på onsdagens presskonferens med sin finske kollega Jari Leppä (C).

– Det känns fint att få vara här och utbyta erfarenheter med min finske kollega, sade Bucht på klingande finska.

Välviljan och förvåningen i auditoriet var påtaglig.

– Min fru är finskspråkig så man kan säga att det är kärleken som har lärt mig finska, sade Bucht med ett fryntligt skratt.

Sven-Erik Bucht är socialdemokratisk politiker med rötter i Haparanda i Norrbotten. Han har suttit i riksdagen sedan 2010 och tillträdde sitt ämbete som landsbygdsminister i oktober 2014.

– Jag har ju bott en stor del av mitt liv vid gränsen där vi alternerar mellan finska, meänkieli och svenska, säger han.

Till Buchts regionpolitiska meriter hör att han lyckades övertala Ikea-grundaren Ingvar Kamprad att etablera ett nytt Ikea-varuhus i Haparanda. Bucht har ett förflutet som kommunalråd i Haparanda kommun. Under Buchts mandatperiod lyckades Haparanda stoppa utflyttningen och bli en tillväxtkommun i regionen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03