Kärlek och natur i nya visor

Henrik Huldén och Peter Sjöblom delar på första priset i tävlingen för nyskrivna visor. Intresset var stort – det kom in 95 bidrag från hela Svenskfinland, men flest från Helsingfors.

– Tävlingen slog väl igenom, bättre än vi hade väntat oss. Vi fick in 95 nya visor, en otrolig mängd med tanke på att det krävdes både nyskriven text och nykomponerad musik. Så mycket skrivarglädje det finns och så mycket fin musik det görs i Svenskfinland, säger Maryelle Lindholm, ordförande för Visans vänner i Helsingfors, som i vintras utlyste en tävling för nyskrivna visor.

Största delen av visorna handlar om kärlek och ofta olycklig sådan. Många visor är lyriska naturbetraktelser, andra har en skojig knorr på slutet. Insändarna representerar alla åldersgrupper, från 2 till 80 år. Barn har gjort visor tillsammans med sin mamma, medan äldre personer skriver nostalgiskt om sin ungdomstid.

Tävlingen var så pass jämn att juryn inte kunde enas om en vinnare, utan delade i stället ut ett delat första pris. Det gick till Henrik Huldén från Grankulla för visan Portugalen och Peter Sjöblom från Vörå för visan Min glädje dansar barfota i dag.

– Henrik har skrivit och tonsatt en uppsluppen, fyndig, lekfull visa med roliga överraskningar i texten. Melodin är originell vilket gör den intressant med tanke på musikaliska tolkningar, lyder juryns motivering.

– Peters visa är personlig och annorlunda. Text och melodi stöder varandra trots att texten går i dur och melodin i moll. Kontrasten blir fin. Ett plus också för intressant ackordsättning.

Många pris

Andra pris gick till Bosse Österberg från Helsingfors för Tjärvisa.

– Tjärvisa följer en rolig vistradition med en berättelse som utvecklas och har en knorr på slutet. Här finns element av självironi och lekfulla tvetydigheter.

Tredje pris gick till Vasaborna Susan Hednäs som skrivit texten och Kalervo Kantola som komponerat melodin till visan Augustikväll.

– Visan har poetiska dimensioner i texten som fungerar fint tillsammans med melodin. Språket är välutarbetat och bilderna har djup.

Ett hedersomnämnande gick till Matti Seppänen från Helsingfors för visan Lätt att le i lä. Juryn ansåg att Mattis visa bygger på en rar historia och att den är medryckande och trallvänlig.

Juryn ville också lyfta fram tävlingens höga musikaliska standard och utdelade tre hedersomnämnanden för melodierna. De gick till körsångaren och visdiktaren Nina Andersson från Jakobstad, jazzsångerskan Sofia Finnilä från Helsingfors och vispoeten Lina Teir från Kristinestad.

I juryn satt visartisten Jan-Olof Andersson från Sverige, skådespelaren och författaren Henrika Andersson, radioredaktören Pasi Hiihtola, gitarristen Niklas Mansner och ordförande Lindholm.

De vinnande visorna kommer att framföras den 11 november då Visans Vänner ordnar en konsertkväll i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning