Kärlek och katastrof i multikulturellt multikonstverk

Tjechov alltid aktuell. Cris af Enehielm nyaste multikonstverk har premiär på onsdag. Bild: Leif Weckström

Cris af Enehielm leker med Tjechovs klassiska pjäser och skapar helhetskonstverk med en varierande grupp dansare, musiker och skådespelare.

Ett klassiskt multikonstverk som dessutom är multikulturellt. Ett estetiskt sammanbrott som slutar i en dekadent opera. Ungefär så beskriver regissören och koreografen Cris af Enehielm konstnärskollektivet Chechov Machine companys nya verk Love & Disaster.

Verket, som har premiär på onsdag på Gamlasgården, är det sjunde som gruppen skapat med inspiration av Anton Tjechovs pjäser. Denna gång är det främst Måsen, och lite Körbärsträdgården, som syns i föreställningen som är ett möte mellan dans, performance, konsert, konst och teater.

– Det är en happening, säger af Enehielm.

Att af Enehielm nu arbetar med den här typen av skapande har sin bakgrund så långt tillbaka som det tidiga 1980-talet, då hon jobbade med olika experimentella dansgrupper. Sedan dess har hon drömt om att fortsätta.

– Jag vill experimentera i gränslandet mellan dans, ljud, performance och teater, säger af Enehielm som berättar att gruppen "leker fram" föreställningarna – så småningom under arbetets gång vet hennes undermedvetna vad de håller på med.

Chechov Machines föreställningar är ett "work in progress" såtillvida att de föregående föreställningarna matar vidare in i de följande. Den nu aktuella föreställningen är ändå väldigt olik de tidigare, säger af Enehielm: tidigare har de byggt på tydliga gruppkoreografier och varit mer romantiska.

– Vi har lekt med den ryska traditionen men nu har vi skippat den helt och leker med den västerländska konstidén i stället.

Chechov Machine fick sin början då af Enehielm under ett år ledde en kurs för Konstakademiens magisterstuderande angående mångkonstnärligt närmande kring opera. Hon arbetade med Sibeliusakademiens sångare och Konstakademiens studerande i skulptur, tid/rum-konst, måleri och videodesign.

– Vi skapade Brechts och Weills opera De sju dödssynderna och fortsatte arbeta ihop med Chechov Machine.

I dag är det en löst sammansatt fri grupp som består av cirka sextio personer. Kollektivet har inget fysiskt hem utan finns på Facebook, där de skickar texter till varandra under arbetets gång. Repetitionstiderna är vanligen korta. En kärngrupp på sju personer arbetar inledningsvis fram idéerna, och af Enehielm skriver texten utifrån Tjechovs pjäser. Många av medlemmarna är af Enehielms tidigare elever från tiden då hon undervisade i dans på Teaterhögskolan.

Gruppen är multikulturell med medlemmar från allt från Italien och Irak till Frankrike och Colombia. Också på scenen talas flera olika språk.

– Det är ett nytt sätt att arbeta med människor från olika delar av världen. Bara för att personerna är från andra länder behöver det inte vara "etno" eller flyktinghistorier, säger af Enehielm.

Smärtans njutning

Varför verken utgår från just Tjechov har en enkel förklaring.

– Jag är så förtjust i honom! Han är underligt modern, hans texter håller tiden, det är därför de är klassiker, säger af Enehielm som också har planer på att göra en hel pjäs i framtiden.

Och vad syftar Love & Disaster på?

– I Måsen älskar alla någon, de älskar förbi varandra, de älskar konsten, de älskar sina möbler och de älskar fel personer. Alla talar också förbi varandra, de sysslar med monologer, inte dialoger.

Af Enehielm syftar till Lacan som talade om jouissance, den stora njutning som finns i intensiv smärta, hur man får näring av den och inte vill ge upp den.

– Alla är besatta av kärleken, även om den är olycklig. Det är det här som är katastrofen.

I Tjechovs pjäser är dessutom katastrofen alltid ett faktum redan från början.

– Allt har redan rasat samman, hur hanterar karaktärerna det? Livet for redan men där sitter de och drömmer.

Af Enehielm är en förespråkare av "more is more" och drömmer om att göra megastort.

– Fastän man är en liten fri grupp behöver man inte göra små saker.

Rekvisita och scenografi rafsar gruppen ihop lite härifrån och därifrån, de använder vad de råkar ha tillgängligt – på det viset är Chechov Machine en ekologisk aktör.

För att vara med i kollektivet behöver man inte vara proffs. Af Enehielm för samman unga och äldre, proffs och amatörer och folk från olika områden inom konsten. Den här gången ses bland annat en dansande jurist på scenen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03