Kärlek med förhinder

Som vilka tonåringar som helst. Janne (Victor von Schirach) och Maria (Marina Nyström) i Aerobics - A Love Story. Bild: Okänd

DRAMA

Aerobics – A Love Story

Regi: Anders Rune. Manus: Niklas Holmgren. Foto: Caleb Eike Smith. Musik: Juha Silventoinen. I rollerna: Marina Nyström, Victor von Schirach, Madeleine Martin.

Anders Runes lågbudgetfilm Aerobics – A Love Story briljerar inte med filmestetiska finesser. Den enkla storyn är ändå en berörande berättelse om kärlek med förhinder.

Maria (Marina Nyström) är flickan med en intellektuell funktionsnedsättning och som bor tillsammans med sin något äldre syster Helen (Madeleine Martin). Den något överbeskyddande systern överväger allvarligt att låta Maria flytta till en servicebostad för personer med likartade problem men anser slutligen att det ändå är bäst att Maria bor hos henne.

Maria är både livlig och lynnig och beter sig egentligen som en helt normal tonåring. Även hon drömmer om pojkkontakter. En dag hittar hon via nätet Janne (Victor von Schirach). Hon gör det på ett mindre ärligt sätt genom att lägga ut systerns foto. Tankarna kan gå till Charles Laughtons mindre attraktiva kaliforniska fruktodlare som i They Knew What They Wanted (1940) vinner Carole Lombards hjärta genom att sända ett foto av sin stilige förman.

Men till saken hör att också Janne dras med sina problem. Han är en överviktig, arbetslös och deprimerad yngling som försökt komma in i tv-branschen. Snabbt uppstår ändå tycke och det skildras som om det gällde vilken stormande första förälskelse som helst. Både ömsint och lite klumpigt.

Tillika är det en love story som bygger på hemliga möten. En modern variant av Romeo och Julia. Systern Helen som redan tidigare fruktat att Maria kan bli utnyttjad bevakar noga hennes rörelser. När sanningen slutligen går upp för henne separerar hon med hjälp av sin pojkvän de älskande från varandra. Men ärligt talat känns hennes relation till pojkvännen som är bodybuildare betydligt krassare än Marias och Jannes förhållande.

Onekligen satsar filmen mer på känsla än på djup och analys. Juha Silventoinens enkla pianoslingor får signalera parets känslor som skildras med värme och humor utan att beröra de problem som eventuellt kan dyka upp. Det slutar med att Maria och Janne får uppträda i televisionen med ett aerobics-program.

Visst fångar filmen ett tema som ligger i tiden. Vi minns färska inhemska bidrag som Pekka Karjalainens Vähän kunnioitusta (2010) och Jukka Kärkkäinens & J-P Passis dokumentär Kovasikajuttu (2012) med Pertti Kurikan nimipäivät. I bägge förekom individer med verkliga funktionsnedsättningar.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning