Karl-Arne Björk fick en pratstund med presidenten – det blev många svängar på dansgolvet för 98-åringen

– Bättre danskavaljer får man leta efter, konstaterar barnbarnet Johanna Björk. Bild: Privat

98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk från Jakobstad stornjöt på slottet under självständighetskvällen. – Det blev många svängar på dansgolvet. Och under kaffestunden fick jag en klapp på axeln av presidenten, säger Björk.

För Karl-Arne Björk blev självständighetsbalen på slottet ett minne för livet.

– Vi var där ända till stängningsdags. Det gick inte att få hem honom före det, berättar barnbarnet Johanna Björk som ledsagade sin farfar till balen.

Björk är krigsveteran och tjänstgjorde vid en av statens verkstäder i Viborg under kriget. Det blev fem år vid fronten där han reparerade allt från fältkök till skjutvapen.

Det var också något Björk berättade för president Sauli Niinistö när han råkade få en privat pratstund med presidentparet senare under kvällen.

– De talade svenska tillsammans. Niinistö var också intresserad av vilken bil farfar hade, berättar Johanna Björk.

Karl-Arne Björk har nämligen nyligen förnyat körkortet och kör runt med en Volvo 740.

Jenni Haukio och Sauli Niinistö talade båda utmärkt svenska, tyckte Karl-Arne Björk. Bild: Privat

Blev det några svängar på dansgolvet?

– Många! säger Karl-Arne Björk.

– Bättre danskavaljer får man leta efter, konstaterar Johanna Björk, som dagen efter festen sprungit runt på stan med sin pigga farfar.

– Han är nog helt tagen av kvällen ännu. Det var en stor upplevelse att få vara där och representera.

Björk är aktiv både inom krigsveteranerna och krigsinvaliderna och ställer alltid upp då det behövs.

– Nu ska jag föra med mig hälsningar från huvudstaden till veteranerna. Jag hade riktigt roligt, och klappen på axeln betydde mycket, säger han.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning