Karl-Arne Björk fick en pratstund med presidenten – det blev många svängar på dansgolvet för 98-åringen

98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk från Jakobstad stornjöt på slottet under självständighetskvällen. – Det blev många svängar på dansgolvet. Och under kaffestunden fick jag en klapp på axeln av presidenten, säger Björk.

För Karl-Arne Björk blev självständighetsbalen på slottet ett minne för livet.

– Vi var där ända till stängningsdags. Det gick inte att få hem honom före det, berättar barnbarnet Johanna Björk som ledsagade sin farfar till balen.

Björk är krigsveteran och tjänstgjorde vid en av statens verkstäder i Viborg under kriget. Det blev fem år vid fronten där han reparerade allt från fältkök till skjutvapen.

Det var också något Björk berättade för president Sauli Niinistö när han råkade få en privat pratstund med presidentparet senare under kvällen.

– De talade svenska tillsammans. Niinistö var också intresserad av vilken bil farfar hade, berättar Johanna Björk.

Karl-Arne Björk har nämligen nyligen förnyat körkortet och kör runt med en Volvo 740.

Jenni Haukio och Sauli Niinistö talade båda utmärkt svenska, tyckte Karl-Arne Björk. Bild: Privat

Blev det några svängar på dansgolvet?

– Många! säger Karl-Arne Björk.

– Bättre danskavaljer får man leta efter, konstaterar Johanna Björk, som dagen efter festen sprungit runt på stan med sin pigga farfar.

– Han är nog helt tagen av kvällen ännu. Det var en stor upplevelse att få vara där och representera.

Björk är aktiv både inom krigsveteranerna och krigsinvaliderna och ställer alltid upp då det behövs.

– Nu ska jag föra med mig hälsningar från huvudstaden till veteranerna. Jag hade riktigt roligt, och klappen på axeln betydde mycket, säger han.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54