Karimovs styre var sällsynt brutalt

Uzbekistans president Islam Karimov. Arkivbild från juli 2015. Bild: AFP / Lehtikuva/Ivan Sekretarev

Islam Karimov regerade Uzbekistan med stenhårt knuten järnnäve ända sedan 1989. Styret var så brutalt och korrupt att det gav ringar på vattnet ända till Norden.

Få länder hamnar lika regelmässigt i botten på olika världsrankningar som Uzbekistan. I sällskap med stater som Nordkorea och Eritrea brukar landet beskrivas som värst i världen vad gäller demokrati, korruption, mänskliga rättigheter och pressfrihet, ständigt lett av diktatorn Islam Karimov, som nu rapporteras död vid 78 års ålder.

Han brukade vinna valen med cirka 90 procent av rösterna, senast i fjol då även hans "motståndare" enligt valobservatörer framställde honom som den bäste kandidaten.

Karimov ledde den sovjetiska republiken Uzbekistan ett par år redan innan staten blev självständig 1991, när Sovjetunionen rasade samman.

– Utan en stark regering blir det kaos i samhället, varnade han inför det första presidentvalet.

Kokta till döds

Människorättsorganisationer har ständigt kritiserat regimen för utbredd tortyr, tvångsarbete och ett godtyckligt rättssystem. Berömda är de fall 2002 då oppositionella kokades till döds. Varje höst måste miljontals uzbeker skörda bomull i vad som anses vara världens största program för tvångsarbete.

Karimov växte upp i världsarvsstaden Samarkand, på ett hem för föräldralösa barn, studerade till ingenjör och ekonom och gjorde som vuxen karriär inom Kommunistpartiet.

Skickligt balanserade han västerländska, ryska och kinesiska intressen i sitt naturresursrika och strategiskt belägna centralasiatiska land norr om Afghanistan. Karimov ställde sig på USA:s sida efter 11 septemberattackerna 2001 och upplät en militärbas åt amerikanerna. Med det islamistiska terrorhotet som förevändning slog han också hårt ner på många troende muslimer som han såg som ett hot mot sin maktställning.

Attentat i Sverige

En som fick känna av det var imamen Obid Nazarov som flydde till jämtländska Strömsund, där han utsattes för ett mordförsök 2012, enligt åklagaren på order av den uzbekiska regimen. Säkerhetstjänstens flyktingspionage i utlandet är ökänt och flera regimkritiker har mördats i bland annat Ryssland och Turkiet.

Karimov har också kritiserats hårt för massakern i staden Andizjan 2005, då hundratals demonstranter dödades av uzbekiska styrkor. Kritiken fick presidenten att stänga flygbasen för de amerikanska trupperna.

Karimovs styre har i stort varit ohotat och han har ingen given efterträdare. Äldsta dottern Gulnara Karimova pekades tidigare ut som möjlig tronarvinge, men hon föll i onåd 2014 och uppgavs hamna i husarrest sedan hon på Twitter jämfört sin far med Stalin och anklagat sin mor och lillasyster för svartkonster. Hennes fall berodde också på att Telia Sonera misstänks ha mutat henne med mångmiljonbelopp.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning