Kardinal Pell kan vara på väg mot hell

I blåsväder.George Pell kan bli det tyngsta fallet inom den katolska kyrkan så här långt. Bild: EPAPAUL MILLER

Förra året sade kardinal George Pell att den katolska kyrkan gjort hårresande beslut då den inte trott på offer som trätt fram och hävdat att de utnyttjats sexuellt. Nu står han själv åklagad för sexuellt ofredande.

Vatikanens ekonomichef, mannen som sitter med nyckeln till de överfulla valven, kardinal George Pell, 76, har kallats inför rätta i sitt hemland Australien där han står anklagad för sexuellt utnyttjande av barn under 1970-talet.

Hittills har Pell kunnat räkna med Påve Franciskus orubbliga stöd och nu väntar allmänheten och det kyrkliga samfundet på vad Påvens reaktion blir om Pell skulle finnas skyldig.

Vatikanen har i och för sig inget utlämningsavtal med Australien och i princip kan Pell vägra att resa till sitt hemland och på så sätt undvika rättegång. Men kardinalen har åtminstone hittills hävdat att han kommer att vara väldigt öppen och samarbetsvillig under processen som stundar.

– Kardinalen kommer att infinna sig i rätten. Vi hjälper till med researrangemangen efter att vi fått direktiv av hans läkare, säger en talesman för den katolska kyrkan i Australien.

Så sent som i fjol ondgjorde sig Pell över alla tokiga beslut som fattats av den katolska kyrkan.

– För många präster som anklagats för sexuellt ofredande flyttades bara vidare från socken till socken, från församling till församling. Det var för naivt att tro att ett kyrkoråd utan yttre insyn kunde ha fattat de beslut som krävdes, sade Pell då.

"Handen innanför badbyxorna"

Männen som nu stigit fram hävdar att Pell under sent 1970-talet skulle ha ofredat dem.

– Han brukade leka vattenlekar med oss. Och så brukade hans hand röra vid våra könsorgan då vi hade badbyxor eller shorts på oss. Och så småningom kände vi hans hand innanför våra byxor, säger Lyndon Monument, en av männen som nu bestämt sig för att stiga fram.

En annan, Damian Dignan, är lättad.

– Jag är lättad. Min ex-fru är lättad, mina barn också. Men det är inte över ännu, vi har knappt börjat, säger Dignan.

Övergreppen kardinalen misstänks för ska ha skett i Australien i Pells hemstad Ballarat. Anklagelserna gäller även övergrepp vid S:t Patricks domkyrka i Melbourne, när han var ärkebiskop där, skriver The Australian. Han har även varit ärkebiskop i Sydney.

– Hela tanken med sexuella övergrepp är motbjudande för mig, säger Pell.

Biträdande polischef Shane Patton i staten Victoria är noga med att poängtera att Pell inte dömts för någonting ännu.

– Nu ska vi låta rättvisan ha sin gång. Pell har samma rättigheter till en rättvis process som alla andra, säger Patton.

Fallet kring Pell är bara en i raden av pinsamt många för den katolska kyrkan under de senaste decennierna. Det som gör det än mer prekärt är att Pell är den högst uppsatta kyrkliga ämbetsmannen hittills som står åtalad. Han är nummer tre i hierarkin i Vatikanen och en av Påvens närmaste förtrodda.

En advokat för två män som föredragit att hittills hållas anonyma säger att hela processen varit oerhört tung för hennes klienter.

– Att peka finger på en person som för vissa nästan är gud själv är inte lätt. Och historien har visat att den katolska kyrkans makt är stor på alla plan, säger advokaten Ingrid Irwin.

Rättegången ska börja 18 juli.

– Jag kommer inte att uttala mig eller handla innan det fallet är behandlat i rätten. Efter det kommer jag att tala, sade Påve Franciskus för en tid sedan.

Källor: The Australian, The Independent, CNN, NY Times,

Sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan

Det var under 1980- och 1990-talen som allt flera fall började nystas upp. Här ett axplock av allt som hänt.

1981: Kardinal Joseph Ratzinger blir prefekt för troskongregationen som ska vaka över kyrkans tro- morallära. Han tillträder vid en tid då de första fallen börjar komma fram. En av de anklagade är prästen Lawrence C. Murphy som misstänks för att sexuellt ha utnyttjat mer än 200 döva pojkar vid en skola för döva i Milwaukee. En annan anklagad är prästen Marcial Maciel Degollado, grundare av Kristus legion.

1985: I ett av de första stora fallen erkänner prästen i Louisiana, Gilbert Gauthe, att han sexuellt ofredat elva pojkar. Han döms till 10 år i fängelse.

1992: James Porter, präst i Massachusets, fälls för att sexuellt ha ofredat över två dussin pojkar och flickor. Han döms till 20 års fängelse. Detta är det första fallet i den stora skandalen kring den katolska kyrkan i Boston.

1992: Under ett möte i Indiana medger vissa biskopar att en del av deras kollegor aktivt försökt dölja det sexuella utnyttjandet av minderåriga.

1996: Ärkebiskopen i Milwaukee skriver till kardinal Joesph Ratzinger och säger att två av prästerna, som anklagades för sexuellt utnyttjande, i hans församling borde ställas inför en kanonisk rätt. En av de utpekade är Lawrence C. Murphy. Han får inget svar från Vatikanen. Under de följande två åren försöker biskoparna i Milwaukee pressa på Vatikanen för att få bort Murphy. Vatikanen tiger.

1997: Marcial Maciel Degollado åtalas för sexuellt utnyttjande av pojkar i sin församling. Ratzinger ser till att utredningen läggs ner.

1999: Prästen John Goeghan åtalas för sexuellt utnyttjande av minderåriga av en domstol i Massachusets. Han döms till tio års fängelse tre år senare. Kardinalen i Boston, Bernard Law ber hans offer om ursäkt och betalar tio miljoner dollar till offren och familjerna för att få ett slut på historien.

2004: En rapport som gjorts av John Jay College of Criminal Justice, finner att över 10 000 personer anklagat präster och andra ämbetsmän inom kyrkan för sexuellt våld eller utnyttjande mellan åren 1950 och 2002. Detta bara i USA. Församlingar i USA kan dokumentera anklagelser mot över 4000 präster under den tiden i USA, ungefär fyra procent av alla präster som var verksamma då.

2005: Ratzinger väljs till Påve.

2006: Utredningen mot Marcial Maciel Degollado öppnas och han förklaras skyldig för flera fall av sexuellt ofredande av barn. Påven Benedictus kastar honom inte ut ur prästerskapet men befaller honom att försvinna från offentligheten och ägna livet åt böner och ånger.

2007: Biskopsstiftet i San Diego blir det största hittills att gå i konkurs. Över 150 rättsfall med 60 präster involverade fäller stiftet. Tidigare har bland annat Tuscon och Portland gått samma öde till mötes.

2007: Biskopsstiftet i Los Angeles betalar ut 660 miljoner dollar till över 500 personer som anklagat kyrkan för sexuella övergrepp.

2008: Påven Benedictus säger att han skäms över sexskandalerna i USA och att han inte kommer att tolerera pedofiler inom prästerskapet.

2009: I Irland offentliggörs en statlig rapport som höjer det bortom allt tvivel biskopsstiftet i Dublin och andra katolska myndigheter i landet dolde spåren av ett systematiskt sexuellt utnyttjande av minderåriga. Elva präster erkänner.

2010: En dansk präst i aktiv tjänst anklagas i april 2010 för sexuella övergrepp

2011: Tusentals barn i Nederländerna har utsatts för sexuellt utnyttjande av upp till 800 anställda inom den katolska kyrkan. Det slår en oberoende utredning fast.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03