Kardinal avgår – har "inget minne" om övergrepp

Theodor McCarrick, en av de mest inflytelserika personerna i katolska kyrkan i USA, avgår sedan han anklagats för flera fall av sexuella övergrepp. Arkivbild. Bild: TT-AP/Robert Franklin

Påve Franciscus har tagit emot och beviljat avgångsansökan från kardinal Theodor McCarrick, före detta ärkebiskop i Washington D.C. och en av de mest framstående personerna inom katolska kyrkan i USA. Avgången kommer sedan McCarrick anklagats för att ha begått sexuella övergrepp mot minderåriga och unga män.

Beskedet innebär att McCarrick blir den förste kardinal i modern tid som mister sin röda hatt.

Skandalen blev ett faktum i juni när den katolska kyrkan i USA meddelade att man fann anklagelserna om att McCarrick skulle ha utnyttjat en pojke sexuellt för 50 år sedan trovärdiga.

Sedan dess har flera män klivit fram och berättat om att McCarrick ska ha tvingat dem att sova med honom i ett strandhus i New Jersey när de som unga vuxna genomgick utbildning hos honom.

McCarrick har sagt sig ha "absolut inget minne" av det påstådda sexuella utnyttjandet för 50 år sedan. De övriga anklagelserna har han inte kommenterat.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03