Övergreppsanklagad kardinal: Jag är oskyldig

Australiske kardinalen George Pell anklagas formellt för sexuella övergrepp. Arkivbild.Bild: EPA/ANGELO CARCONI

Katolska kyrkan skakas av ännu en pedofilskandal. Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell, anklagas formellt för minst tre sexuella övergrepp. Minst ett av övergreppen ska röra sig om en våldtäkt. – Jag är oskyldig, säger Pell vid en pressträff.

Övergreppen han misstänks för ska ha skett i Australien under 1970-talet, i Pells hemstad Ballarat. Anklagelserna gäller även övergrepp vid S:t Patricks domkyrka i Melbourne, när han var ärkebiskop där, skriver The Australian. Han har även varit ärkebiskop i Sydney.

– Kardinal Pell anklagas för flera gamla fall av sexuella övergrepp och det finns flera målsägande i dessa fall, säger Shane Patton vid polisen i delstaten Victoria.

Kardinalen har kallats till en domstol i Melbourne den 18 juli. Australien har inget utlämningsavtal med Vatikanen, så Pell hade kunnat undvika att hamna inför domstol genom att inte återvända till Australien, skriver The Sydney Morning Herald. Men katolska kyrkan meddelar att han kommer att resa hem för att rentvå sitt namn.

Vid en pressträff i dag bedyrar kardinal Pell sin oskuld och beskriver mediernas rapportering och läckorna i utredningen som "ett karaktärsmord" på honom.

– Jag ser fram emot att till slut få möta rätten. Jag är oskyldig till dessa anklagelser, de är falska. Hela tanken med sexuella övergrepp är motbjudande för mig, säger Pell.

Vatikanens talesperson säger att påven gett Pell ledigt för att försvara sig själv, men han behåller därmed sin post i Vatikanen tills vidare.

Förhördes i höstas

76-årige Pell, som är den tredje högst uppsatta katoliken i världen, förhördes i Rom i höstas av australisk polis.

Övergrepp mot barn bland präster och andra anställda inom den katolska kyrkan har länge varit ett öppet sår i Australien. I staden Ballarat i Victoria ska hundratals barn ha drabbats medan kyrkan länge valde att sopa problemen under mattan – och övergreppen fortsatte.

George Pell har tidigare sagt att han tycker att kyrkan begick "katastrofala" misstag när man valde att inte tro barnens berättelser.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00