Karantän ger färre våldsbrott i Sydafrika

Sydafrikansk polis kontrollerar tillstånd vid en väntplats för taxibilar utanför Kapstaden. Bild: Nardus Engelbrecht/TT-AP

Trenden håller i sig i Sydafrika. Antalet har rapporterade våldsbrott sjunkit dramatiskt under landets nedstängning på grund av coronakrisen.

Olika kategorier av våldsbrott har sjunkit med mellan 49 och 82,8 procent sedan den 27 mars, då den strikta karantänen infördes, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt landets polisminister Bheki Cele.

Redan några veckor efter att karantänen trätt i kraft hade antalet anmälda våldsbrott störtdykt och det fortsätter alltså.

Däremot har smugglingen av alkohol och cigaretter in till Sydafrika skjutit i höjden.

Landets virusrestriktioner innebär bland annat också ett förbud mot försäljning av alkohol.

I Sydafrika är drygt 19 000 bekräftat smittade och 369 personer har avlidit i sviterna av covid-19, enligt statistik från amerikanska Johns Hopkins University.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning