Karadzic överklagar sin livstidsdom och ber om pengar för advokaten

Den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic. Arkivbild. Bild: TT-AP/Peter Dejong

Den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic fick i förra veckan sitt straff förlängt till livstids fängelse för en lång rad brott under det blodiga Bosnienkriget 1992–1995. Det har sagts att domen i FN-domstolen MICT inte går att överklaga – men det är just det som Karadzic nu ändå gör.

MICT skärpte straffet från första instansen, Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag (ICTY). Där dömdes Radovan Karadzic till 40 års fängelse för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Nu får domarna alltså ta ställning om överklagandet – som tar upp åtta punkter om varför straffet bör hävas – ens ska tas upp till behandling.

Den 73-årige Karadzic ber också om pengar till advokater för att kunna driva målet i domstolen.

Läs också: Massakern i Srebrenica nådde FN-domstolen – Karadzic döms till livstids fängelse

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning