Kära Radio Vega

Trots vår långa vänskap märker jag, kära Vega, att vi håller på att glida ifrån varandra. Det gör mig lite sorgsen.

Jag tillhör dem som växte upp med Barnens gåva i toner och UGT och har varit en av dina trogna lyssnare. Det slår mig att du visst har bytt namn till Yle Vega. Men jag låter bli att ändra rubriken, för faktumet att jag inte har vant mig vid ditt nya namn hör ihop med det jag vill berätta om.

Trots vår långa vänskap märker jag, kära Vega, att vi håller på att glida ifrån varandra. Det gör mig lite sorgsen. Visst träffas vi några gånger i veckan på Arenan när jag lyssnar på mina favoritprogram som podcaster. Men allt mer sällan är det till dig jag vänder mig när jag knäpper på radion. Och det beror på oss båda.

Under de senaste åren har jag utvecklat ett beroende och har nu svårt att jogga, vika tvätt eller köra bil utan att lyssna på en podd via mobilen. Jag törstar efter tankeväckande och välformulerat prat och nätets utbud är oändligt. Samtidigt har mitt tålamod blivit kortare. När jag lyssnar på dina direktsända flöden och redaktören påannonserar ett inslag orkar jag inte vänta under låten som tydligen ska spelas innan man kommer till saken. Jag byter kanal.

Det här med podcaster är inte så stort i Finland ännu, men i Sverige finns redan poddar som laddas ner hundratusentals gånger. Och jag kan inte tänka mig att folk skulle sluta utnyttja möjligheten att lyssna på självvalt innehåll när och var de vill. Det sägs att framtidens bil kanske inte kommer att ha en radiomottagare, utan i stället ett system som med hjälp av bluetoothteknik spelar upp det innehåll man laddat ner på sin mobil. Om man hoppas att lyssnarna då ska välja direktsänd flödesradio måste man erbjuda hög kvalitet.

Kära Vega, jag vet att du liksom alla andra medier slåss om konsumenternas tid och uppmärksamhet. Men den som erbjuder auditivt innehåll har en trumf på handen. Jag tänker på det som kallas split attention media. Det går ju inte att göra annat medan man hänger på sociala medier eller ser på Netflix. Men man kan lyssna fokuserat samtidigt som man gör sådant som kräver ögon och händer, men bara lite tankeverksamhet. Då är podcasten kung.

Jag inser ju att reformen där en del av dina omsorgsfullt förberedda program byttes ut mot direkta flödessändningar gjordes för att hålla kvar lyssnare med andra vanor än mina. Bra så. Men vet du, det konceptet passar inte så bra ihop med intentionerna att utveckla Arenan. Kanske det finns folk som lyssnar sig igenom de en timme långa sjoken av Vega Eftermiddag som ligger utan innehållsbeskrivningar på Arenan? Men jag har ofta gett upp i sökandet efter en intressant intervju som jag fått nys om att ingått i någon av dina sändningar. Kan du hälsa redaktörerna att man åtminstone kunde vara konsekvent med att länka till inslaget i tillhörande webbartikel?

Att Arenaappen, i motsats till Sveriges Radios app, inte kommer ihåg var jag blev när jag slutade lyssna mitt i en podd ökar förresten också risken för att jag inte ska återvända och därmed bli en ännu mer otrogen lyssnare. Jag är verkligen ledsen, kära Vega, men så ligger det till.

Katarina von Numers Ekman modersmålslärare och författare

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning