Kära grannar

Vi kan inte välja vad vi drabbas av i livet, men vi kan försöka bära varandras bördor.

Ofta när något tragiskt händer tänker jag på berättelsen om skolköket i Kauhajoki. Efter de dramatiska händelserna då en ung man brutalt sköt ihjäl en lärare, tio skolkamrater och sig själv hade personalen i köket begrundat vad som borde göras härnäst. Enligt berättelsen hade de snabbt konstaterat att skolan hade blivit en brottplats vilket betydde att det snart skulle finnas mycket människor på plats. "Det behövs en stor mängd soppa", hade de resonerat. Sagt och gjort, det kokades redigt med mat.

Nu vet jag ju inte om storyn är sann. Mina erfarenheter om pragmatiska österbottningar tyder ändå på att den kunde vara sann. I vilket fall som helst visar berättelsen hur många människor agerar i samband med vansinniga våldsdåd, dramatiska olyckor och oväntade dödsbud. Resolut återvänder människan till det vardagliga. Det ska ätas. Det ska sovas. Folk ska ha tak över huvud och någon att tala med. Vardagens banaliteter är barmhärtiga.

Några timmar efter att min far hade tagit sina sista andetag svårt plågad av cancer stod jag i centrum av Tammerfors och väntade på bussen. Det kändes overkligt att se hur alla fortsatte med sina liv fast min far just hade dött. Märkligt nog kändes det inte bittert alls. Snarare tvärtom, jag upplevde starkt hur livet visade sin oerhörda seghet. Solen sken. Folk hade bråttom till jobbet. Allt hade förändrats för gott, men ändå var allt precis som förr.

Jag är övertygad om att människor som drabbas av stora kriser mår bra av en återgång till vardagen. Det hjälper såväl individer som kollektiv. Det har hänt något oåterkalleligt, men livets stora linjer ändras inte så lätt. Människans vilja att överleva är trots allt hisnande.

Givetvis behöver många hjälp för att orka ta itu med det som bör göras. I krisens stund kan de allra enklaste göromålen kännas överväldigande. Då gäller det för oss andra att ställa upp och koka den där soppan. Det är inte enkelt att vara till hands för den som sörjer. Sorgen smittar av sig. Du blir medveten om mörkrets nyanser. Sorgen kan också skapa dåligt samvete. Här sitter vi och har fredagsmys, medan grannen gråter över sin döda dotter.

Alla dessa känslor måste man vara redo att ta emot. Vi kan inte välja vad vi drabbas av i livet, men vi kan försöka bära varandras bördor. Var dock försiktig med dina ord när du talar med någon som sörjer. Hävda inte att allt har en mening, för det budskapet tröstar ingen. Dessutom finns det saker i livet som faktiskt saknar all mening.

Finland har nyligen bevittnat hur våra närmaste grannar mött det onda. Jag hoppas att svenskarna kan återgå till sina fikastunder så fort som möjligt. Låt S:t Petersburgs gator fyllas av liv igen. Kära grannar, vi deltar i er sorg. Vi ser även fram emot att träffas i något vanligt sammanhang. Vem vet, kanske kan vi spela hockey tillsammans. Vi kunde också svepa en snaps eller två och filosofera kring livet inpå småtimmarna. Och visst, vi ska höja våra glas för att hedra dem som ni förlorat.

Elina Pirjatanniemi professor i folkrätt och föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning