Kaptenen som trotsade befälhavaren

Vincent Kompany sköt City ännu en bit närmare ligatiteln. Bild: Lehtikuva/Oli Scarff

Pep Guardiola är inte en man som tror på slumpen. Det är sannolikhetslära och procenter som gäller. Därför är spanjoren, som så många andra topptränare inom fotbollen, inte särskilt pigg på att se sina spelare ta avslut utanför straffområdet.

Visserligen är Manchester City bäst i klassen också där i Premier League med tretton mål gjorda utanför sextonmetersgränsen. Tretton av 91 är ändå inte särskilt mycket och ju längre bort från mål du går på avslut desto högre blir oddsen för nätrassel.

Med det i åtanke och Guardiolas förkärlek för procenträkning var det inte så märkligt att katalanen skrek "skjut inte Vinnie" då den store belgaren laddade stora kanonen från 23 meter. Han var inte ensam om det. En del av lagkamraterna skrek samma sak men Kompany hade bestämt sig för att skjuta till sig ännu en bit av supportrarnas hjärtan. Projektilen var en av säsongens snyggaste och innebar 1-0 i en match där City hade all världens problem med ett alldeles utmärkt Leicester.

Med lite skärpa i avsluten hade Leicester faktiskt kunnat vinna eller åtminstone få oavgjort och i samma veva räcka över matchbollen till Liverpool i titelstriden.

- Jag har inte kommit så långt i karriären genom att alltid göra vad andra säger att jag ska göra, sade Kompany efter matchen.

Kompany hör till klubbens bästa och mest omtyckta spelare genom tiderna. Avgudad av de egna och väldigt respekterad av motståndarna. Hans alla åtaganden inom välgörenhet har gjort honom ännu större. Att han har en MBA i ekonomi från universitetet i Manchester, att han talar fem språk flytande och dessutom är väldigt intresserad av politik gör honom till något av en udda fågel i den bling-bling-verkstad fotbollen i alltför hög utsträckning blivit.

Rykten säger att detta kan vara den 33-årige mittbackens sista säsong i Eastlands men Guardiola vill inte gå händelserna i förväg.

– Efter säsongen ska vi ta en öl och diskutera läget, säger Guardiola till BBC.

Kompany har lidit av otaliga skador under senare år och därför kunnat spela en väldigt begränsad mängd matcher. Nivån har varierat då matchträningen inte riktigt funnits där. Som bäst är han alltjämt absolut världsklass, det var han mot Leicester, och på något sätt skulle det väl vara passande om hans sista mål för klubben skulle bli så betydande som det verkar bli.

Hur det än blir med belgarens fortsättning i klubben kanske han lärde också den store Guardiola att det alltid måste finnas plats för improvisation och magkänsla i fotbollen. Mycket kan styras upp och planeras i förväg. Men inte allt. Det var rökaren från 23 meter ett ypperligt bevis för.

Jonas von Wendt Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning