Kapten Granlund efter nya storsegern: Det är väldigt kul att spela just nu

Kasperi Kapanen, Mikael Granlund och Mikko Rantanen spelade sin bästa match då Finland körde över Norge i VM Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Efter två lite svagare matcher klev kapten Mikael Granlund fram och ledde sitt lag till ännu en storseger i VM. Efter tre matcher har Finland nio poäng och en målskillnad på 23–2.

Lagkaptenen Mikael Granlund hade efter de två första matcherna fått svara på frågor om varför hans kedjas spel inte fungerat. Han hade också fått svara på många frågor om det är irriterande eller svårt då han själv inte lyckats med målskyttet.

Inför den tredje VM-matchen hade Granlund tittat på mycket video tillsammans med kedjekompisarna Mikko Rantanen och Kasperi Kapanen. Trion hade plockat isär sitt spel och kollat vilka små detaljer som behöver finjusteras för att trion ska bli bättre.

De försökte se om de kunde placera sig bättre då de kom in i zonen, om de kunde ge varandra bättre stöd i olika situationer och om de hade rätt avstånd till varandra hela tiden.

Om det berodde på videomötet eller inte är svårt att säga med Finlands andra NHL-trio spelade sin klart bästa match i VM då lejonen mötte Norge och det var just kapten Granlunds kedja som visade vägen för Finland på tisdagskvällen.

– Vi spelade bättre i dag än vi gjort i de tidigare matcherna, det är helt klart, säger Granlund.

Granlund sköt ett mål och spelade fram till två medan Rantanen noterades för två assist och Kapanen satte en puck i mål. Dessutom skapade trion mängder av chanser som kunde ha gett ytterligare utdelning.

– Det är alltid kul att göra mål, säger Granlund om den egna fullträffen.

– Det här var nog vår kedjas bästa match hittills. Men det finns en del att bättra på fortfarande. Det är väldigt kul att spela här i VM just nu då vi spelar så bra som lag och killarna trivs bra tillsammans.

Finlands tre första matcher i VM har varit imponerande och det är lätt att förstå att spelarnas miner är glada efter 8–1, 8–1 och 7–0. Men det som var nästan ännu viktigare än den tredje braksegern var att spelare har lyckats på bred front.

Där Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen dominerade i de två första matcherna och nästan på egen hand såg till att det blev klara lejonsegrar kom trepoängaren mot Norge efter en solid laginsats där varje kedja och backpar skötte sin ruta prickfritt och samtliga formationer lyckades i målskyttet.

Det, tillsammans med lejonens förmåga att avgöra matcher tidigt och vara effektiva i målskyttet, bådar mycket gott inför fortsättningen av turneringen.

Finland möter värdnationen Danmark klockan 21.15 på onsdag.

Resultat

VM

Finland–Norge 7–0 (2–0, 4–0, 1–0)

Finlands målskyttar: Veli-Matti Savinainen, Marko Anttila, Teuvo Teräväinen, Kasperi Kapanen, Markus Nutivaara, Mikael Granlund, Saku Mäenalanen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03