Punkband utmanar popduon Marcus och Martinus – i rugby

Norska punkrockgruppen Honningbarna har lyckats med konststycket att sjunga på norska och nå internationella framgångar. Receptet stavas energi och kaos.

I höstas öste Metallicas trummis Lars Ulrich lovord över Honningbarna när han spelade bandets låt i ett radioprogram. Också i andra forum och länder väcker bandet stort intresse.

– Jag tror att en stor del av våra framgångar beror på energiska spelningar, som präglas av en stark närvaro och ett engagemang av både oss och publik. Det är aggressivt och det når ut till en bred publik. Det är många av våra landsmän som inte förstår när vi sjunger på vår dialekt, men det är bara roligt, säger solisten Edvard Valberg.

Den fysiska kontakten med publiken utgör stommen. Ibland är medlemmarna i gruppen bland publiken och tvärtom.

– Det är mycket adrenalin som flödar på spelningarna. Man funderar inte så mycket. Det är bara att ge järnet från start. Fysiken sköter jag om med att avreagera mig på en boxningssäck.

Edvard Valbergs närvaro på scen präglas också av att han utöver sjungandet spelar cello – ett instrument som inte förknippas med ett punkband.

– Det är ett instrument som jag spelat länge och vi tänkte att det är en rolig grej att ha på scen. Cellon är kanske inte i huvudrollen i vår musik, men ett pikant tillägg. Några större olyckor har det inte skett med cellon i spelningskaoset. Stråkar har brustit, men inte mer.

Honningbarna skivdebuterade 2010. Två år senare drabbades bandet av en tung förlust när trummisen Anders Askildsen Eikås omkom i en bilolycka. Att lägga av för gott var ändå inget alternativ.

– Anders hade velat att vi skulle ha fortsatt. Det var det enda riktiga. Visst diskuterade vi möjligheten att lägga av eftersom vi innan olyckan var en så sammansvetsad grupp och hade känt varandra en lång tid. Motivationen var på spel, men vi kom över krisen. Vi bestämde oss för att skapa något nytt – att försöka hitta glädjen mitt i all sorg. Det kändes ändå inte riktigt att ödelägga allt det fina som vi hade åstadkommit, säger Valberg.

I fjol gjorde Edvard Valberg en privat resa till Nordkorea. Det var som han beskriver en charterresa i likhet med Kanarieöarna. Också i Pyongyang kan man avnjuta parasolldrinkar.

– Resan var en upplevelse, men det är svårt att få en objektiv bild av landet eftersom vi guidades runt överallt av en guide. Nordkorea är inte som andra länder. Men ömsesidig respekt mellan människor, något jag värderar högt, fungerar också i Nordkorea. Åk dit själv och bilda din egen uppfattning.

I februari ska Honningbarna göra fyra spelningar i Finland – landet som medlemmarna beskriver som Nordens Mexiko. Det är inte första gången bandet besöker Finland.

– Jag tycker att Finland är väldigt unikt och annorlunda än Sverige och Danmark. Det är verkligen en kombination av Skandinavien och öst. För ett punkband är nog Finland ett drömland att spela i. Folk är lite smågalna på ett skönt sätt. Men i Finland håller man ändå lite distans också. Och jag fascineras över finländarnas fäbless för hårdrock.

De norska tvillingbröderna Marcus och Martinus har med sin tuggummipop charmat den finska publiken den senaste tiden. Nu är det Honningbarnas tur.

– Vi skulle gärna utmana Marcus och Martinus i rugby. Då tror jag att vi har de bästa chanserna att klara oss. Annars är de för snabba, säger Edvard Valberg.

Honningbarna

Honningbarna, som kommer från Søgne nära Kristiansand i södra Norge, skivdebuterade 2010.

Genombrottet kom följande år med låten Borgerskapets utakknemlige sønner.

I fjol vann Honningbarna det norska kulturministeriets pris Bendiksenprisen, som delas ut till nya förmågor.

I höstas utkom bandets femte fullängdare Voldelig lyd.

Honningbarna uppträder den 23 februari på Tavastia i Helsingfors och 24 februari på Gong i Åbo. Spelningar också i Jyväskylä och Uleåborg.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03