Kaos i Westminster – både May och brexit är i fara

Theresa May har suttit kvar som premiärminister trots att tio av hennes ministrar avgått under de senaste åtta månaderna. Bild: Lehtikuva/AFP/Tolga Akmen

Hon har förlorat två av sina tyngsta ministrar under det senaste dygnet. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert. Men den politiker som får henne att falla hotar att sänka hela regeringen – och brexit.

Boris Johnson som länge hoppades bli Storbritanniens nästa premiärminister kan nu bli politikern som får regeringen att falla. Hans avhopp kommer ett par dagar före Nato:s toppmöte i Bryssel och Donald Trumps besök till Storbritannien.

Theresa May presenterade sin brexitplan för kabinettet på fredagen använde Johnson ett ord för att beskriva den – "skit". Men han gick ändå med på att följa premiärministerns linje, tillsvidare. Att han avgått nu anses bero på påtryckningar av konservativa brexitanhängare som inte kan acceptera Mays förslag om ett brexit där Storbritannien fortfarande har ett nära samarbete med EU.

Enligt euroskeptikerna är det bara början. Om Theresa May inte slopar sin brexitplan kommer fler ministrar att avgå. Kort efter nyheten om att Johnson avgår försvarade May sin plan till parlamentet.

Men Boris Johnson kan nu tvingas glömma sina drömmar om ett liv på 10 Downing Street. Han har under sina två år som utrikesminister gjort bort sig upprepade gånger.

Johnson kritiker har länge hoppats att han skulle få sparken, men Theresa May har ansetts vara för svag gör att göra sig av med besvärliga ministrar. Nu har de besvärliga ministrarna fattat beslutet för henne.

Tidigare brexitministern kritiserar

Den förra brexitministern David Davis hade varnat att han tänker avgå så många gånger under det senaste halvåret att presskåren i Westminster slutade ta honom på allvar. Nyheten om att han faktiskt lämnar regeringen släpptes dramatiskt nog strax före midnatt på söndagen. Davis sade att han inte med gott samvete kan stöda Theresa Mays brexitplan.

Han skriver i sitt uppsägningsbrev att premiärministerns avtalsförslag är svagt och kan innebära att Storbritannien stannar kvar inom både tullunionen och den inre marknaden. Det kunde Davis, som är en inbiten euroskeptiker, inte acceptera. Också Steve Baker, som hade en ministerpost i brexitministeriet, har sagt upp sig.

Brexitministern har under det senaste året fått allt mindre inflytande. David Davis tillbringade bara fyra timmar i förhandlingar med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i år. Enligt rapporter i de brittiska medierna är det Olly Robbins, tjänstemannen som är Theresa Mays andra hand i Bryssel, som skött förhandlingarna.

Det blev svårt för en politiker som länge varit känd som rebellen i parlamentet att acceptera. David Davis röstade ofta mot sitt eget parti och var inte blygsam om sitt förflutna som soldat inom specialförbandet SAS. Enligt politiska journalister var hans minskande inflytande en bidragande orsak till uppsägningen.

Den 69-åriga Davis karriär verkar nu gå mot sitt slut. I en intervju med BBC säger han att han fortfarande stöder Theresa May och hoppas att hans avhopp kan stärka hennes position.

May vägrar rubbas

Avhoppen skakar regeringen. Theresa May sitter osäkert. Men frågan är om hennes parti vågar avsätta henne. I sådana fall är det möjligt att britterna får rösta in en ny regering drygt ett år efter fjolårets parlamentsval.

Labour och de konservativa ligger fortfarande sida vid sida i mätningarna. Den konservativa politiker som får May att falla hotar alltså att sänka hela partiet.

Det behövs 48 parlamentariker för att tvinga fram en förtroendeomröstning inom det konservativa partiet. Om omröstningen hålls måste 159 parlamentariker rösta mot May. Premiärministern sägs vara redo för omröstningen och tänker stanna kvar även om hon vann med en röst. I sådana fall sitter hon säkert en tid framåt. Enligt partiets regler får bara en förtroendeomröstning hållas per år.

Theresa May är en överlevare och har suttit kvar på 10 Downing Street trots att 10 av hennes ministrar har avgått under de senaste åtta månaderna. Hennes version av brexit ser nu ut att bli mjukare än många trott, med en fortsatt tillgång till både tullunionen och den inre marknaden. Det är ett brexit som stöds av majoriteten av parlamentarikerna. Brexitanhängarna ser nu sin sista chans att stjälpa den versionen av brexit. Problemet är att de samtidigt kan få regeringen att falla.

Charlotta Buxton HBL:s medarbetare i London

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning