Kaos i touren efter Froomes krasch

Krasch och kaos – Chris Froome i gula skjortan underst i högen. Bild: Bernard Papon

Han krockade med en motorcykel och sprang upp för Mont Ventoux. Men Chris Froome behåller ledningen i Tour de France.

"Fortfarande i den gula ledartröjan", twittrar den regerande mästaren.

Uppseendeväckande scener och stort kaos utspelades under och efter torsdagens tolfte etapp av Tour de France, den förkortade bergsetappen i Mont Ventoux.

Totalledaren inför etappen, Chris Froome, var bra med i det 178 kilometer långa loppet från Montpellier när en av tävlingsmotorcyklarna tvärnitade och orsakade en mindre krasch. Både Froome och toppkonkurrenten Nairo Quintana, Colombia, var inblandade.

Froome, som vann Tour de France 2013 och 2015, kunde inte cykla vidare på sin cykel, samtidigt som stallet Team Skys servicebil inte kom fram för att leverera en ny. Den 31-årige britten var i mål flera minuter efter etappsegraren Thomas De Gendt från Belgien.

– Motorcykeln kunde inte passera på grund av hundratals supportrar, sade stallchefen Nicolas Portal.

Kort efter målgång skrev Froome på mikrobloggen Twitter att han väntade på juryns beslut efter inlämnad protest för händelsen och publikens inverkan på loppet.

Därefter kom svaret:

"Fortfarande i den gula ledartröjan."

Enligt det uppdaterade sammandraget är Chris Froome således i fortsatt totalledning, 47 sekunder före landsmannen Adam Yates.

På fredag cyklas den 13:e etappen av 21, en tempoetapp.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning