Kanye West höll okonventionellt kampanjmöte

Kanye West. Bild: Michael Wyke

Den amerikanska rapparen talade bland annat om abort och det amerikanska slaveriet under sitt första kampanjmöte i South Carolina.

Kanye Wests kampanjmöte under söndagskvällen i North Charleston i den amerikanska delstaten South Carolina var av det mer ovanliga slaget, skriver BBC. Under det stundtals kaotiska mötet tog den 43-årige rapparen upp en rad vitt skilda – och kontroversiella ämnen – som religion, det amerikanska slaveriet och abortfrågan.

West tonade bland annat ned den ledande amerikanska frihetskämpen Harriet Tubmans roll i slaveriets avskaffande.

"Harriet Tubman befriade aldrig slavarna – hon fick dem bara att arbeta för andra vita personer", sade Kanye West – vilket fick publiken att stöna, enligt BBC.

West började vid ett tillfälle under mötet även att gråta då han talade om abortfrågan – och berättade att hans föräldrar övervägt att abortera honom.

"Det hade inte funnits någon Kanye West, eftersom min pappa hade för mycket annat för sig", sade West.

Den amerikanske rapparen lanserade sitt parti Birthday party den 4 juli, men huruvida hans kandidatur kommer att godkännas är ännu oklart, då West i ett antal delstater anmält sig för sent för att kandidera i höstens presidentval.

Under gårdagen uppmanade West också på Twitter väljarna i South Carolina att skriva dit hans namn på valsedeln, men enligt ABC News godkänner inte delstaten den typen av röster.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning