Känslosamt när veteraner hyllades på D-dagen – se bilderna från 75-årsdagen

En av veteranerna som deltar i högtidlighållandet av D-dagen för 75 år sedan D-dagen torkar en tår. Bild: Alex Brandon/TT-AP

Flera världsledare och runt 300 krigsveteraner som deltog i striderna under D-dagen samlas i dag längs Storbritanniens södra kust för att minnas slaget som ledde till andra världskrigets slut och Nazitysklands fall.

Högtidlighållandet hålls i Portsmouth och inledningen av ceremonin blev mycket känslosam när en grupp veteraner, som var med under D-dagen, kom upp på scenen och möttes av stående ovationer.

USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, bland flera andra världsledare. Även brittiska drottning Elizabeth deltar. Runt 4 000 militärer deltar också under minnesstunden.

– Vi samlas för att hedra dem vars mod och uppoffring på Normandies stränder utmärkte en vändpunkt i andra världskriget. Vi svär att aldrig glömma att vi står i skuld till dem, sade Theresa May i ett uttalande inför ceremonin.

Drygt 150 000 soldater ingick i de allierade styrkorna i den militära insatsen för 75 år sedan. 300 veteraner, varav de yngsta är i 90-årsåldern, som deltog i striderna kommer under ceremonin att lämna Portsmouth med båt och ta sig samma väg till Normandie där de landsteg den 6 juni 1944.

Minnesceremonin fortsätter under torsdagen i norra Frankrike.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau, USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May under ceremonin som hålls i Portsmouth med anledning av högtidlighållandet av D-dagen för 75 års sedan. Bild: Andrew Matthews/TT-AP

Amerikanska militärer och eldsjälar marscherar mot Normandie för att hedra minnet av D-dagen. Bild: Rafael Yaghobzadeh/TT-AP

USA:s presidentpar Donald och Melania Trump följde med ceremonierna tillsammans med bland annat drottning Elizabeth, prins Charles och Theresa May. Bild: Daniel Leal-Olivas/Lehtikuva-AFP

Den 94-åriga brittiska krigsveteranen Ernie Covill deltog i minnesstunden. Bild: Jean-Francois Monier/Lehtikuva-AFP

USA:s president Donald Trump håller tal. Bild: Daniel Leal-Olivas/Lehtikuva-AFP

Bild: Mandel Ngan/Lehtikuva-AFP

Bild: Ludovic Marin/Lehtikuva-AFP

Den 6 juni 1944 har gått till historien som D-dagen, då de allierade styrkorna genomförde sin gigantiska landstigning i det tyskockuperade Frankrike. Över 150 000 soldater, främst amerikaner, britter och kanadensare, skeppades över Engelska kanalen. 3  000 fartyg och 13  000 flygplan ingick i insatsens inledande skede.

Landstigningen skedde längs en åtta mil lång kuststräcka i Normandie på fem stränder, döpta till Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. De hårdaste striderna utspelades på Omaha-stranden, några mil nordväst om Bayeux. Den delen av invasionen var också närmast att misslyckas. Mängder av soldater sköts redan innan de kommit upp på stranden och stridsvagnar och andra fordon gick förlorade i vattnet. Enligt planen skulle flyget bomba stranden före invasionen, men bomberna fälldes långt inåt land.

Landstigningen innebar att de allierade kunde öppna en ny front mot Nazityskland som därefter klämdes åt mellan västmakterna och Sovjetunionen fram till kapitulationen i maj 1945.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning