Känslosam Heikkinen meddelade att han avslutar karriären: "Det räcker nu"

Matti Heikkinen meddelade att han avslutar karriären efter den här säsongen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

I sitt sista stora mästerskapslopp var Matti Heikkinen bäste finländare. VM-femmilen satte punkt för en karriär som har innehållit det mesta. "Jag har nått alla de mål som jag har haft", säger Heikkinen.

De känslosamma bilderna från intervjuzonen i Seefeld sade precis allt. Matti Heikkinen grävde ner ansiktet i sina händer och försökte samla sig.

En stund tidigare hade Heikkinen åkt sitt sista stora mästerskapslopp i karriären. Efter den här säsongen sätter 35-åringen punkt för sin elitsatsning.

– Det räcker nu. Jag kan bara tacka alla, säger Heikkinen till Yle.

I tv-intervjun stockade sig veteranens röst – dels på grund av det beskedet, dels på grund av den långa tävlingen som han nyss hade avverkat.

I sitt sista VM-lopp åkte Heikkinen i mål som elva. Med tanke på hur krånglig hans säsong har varit får placeringen anses vara riktigt bra.

– Det här var en maxinsats. Min trend har gått åt rätt håll och en elfteplats var det jag förtjänade i dag. Jag följde med vad som hände i klungan och försökte spara krafter. Det var en tuff dag i spåret.

I sitt sista mästerskapslopp slutade Matti Heikkinen elva. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Säsongens bästa tävlingar

Det finländska skidlandslaget har levererat magra resultat genom hela VM. Mästerskapets sista lopp följde samma blåvita manuskript.

Dagarna i Seefeld har skapat många frågetecken runt hur finländsk längdåkning mår på landslagsnivå, men Heikkinen gjorde åtminstone säsongens bästa tävlingar i VM.

Tolva i skiathlonen och elva på femmilen blev hans individuella placeringar i sista mästerskapet. Dessutom körde han i stafettlaget som slutade fyra i fredags.

Under sin karriär har Heikkinen tagit fyra medaljer. Hans största merit är VM-guldet på femton kilometer klassiskt i Oslo 2011. Dessutom har han två individuella brons och ett stafettbrons i VM-sammanhang.

– Jag har tävlat i tjugosex år och har nått alla de mål som jag har haft som idrottare. Jag är väldigt tacksam för att jag har fått uppleva det här, säger Heikkinen.

Nästbäste finländare i VM-avslutningen var Lari Lehtonen. Han gick i mål som 35:e man. Antti Ojansivu blev 39:e och Perttu Hyvärinen 42:a.

Även Lehtonens karriär är i vågskålen. Han säger till Yle att han ska operera sig och framtiden är oklar.

Holunds stora ledning höll

Femmilen avgjordes med masstart och de tjugo första kilometrarna var rena sällskapresan. Efter två mil fick Hans Christer Holund nog och höjde tempot.

Norrmannen fick omedelbart en lucka och den bara växte. När femton kilometer återstod hade Holund ett försprång på långt över en minut – och den ledningen höll.

I den stora klungan bakom den ensamme norrmannen var det framför allt ryssarna som var farthållarna.

Med tretton kilometer till mål valde hela det ryska laget att strunta i sista chansen att byta skidor. I stället petade Aleksander Bolsjunov i nästa växel och tog upp jakten.

Norge vann rubbet

Bolsjunov ryckte från resten och knaprade in sekunder på egen hand – en stark bedrift med tanke på att ryssen körde alla lopp i mästerskapet.

Holund var ett jagat byte och Bolsjunov hade ögonkontakt med norrmannen under de sista kilometrarna, men ryssen hann inte ikapp och får fortsätta att vänta på sitt första guld.

Holund vann med tjugoåtta sekunder och tog sitt första guld i karriären. Samtidigt fullbordade han den makalösa uppvisningen från Norge i VM. Herråkarna tog samtliga sex guld i Seefeld och totalt knep Norge tio av tolv guld i längdåkning.

– Femmilen är min favoritdistans. När jag fick chansen tänkte jag att det här kunde vara min sista chans att bli världsmästare. Jag förväntade mig inte att jag skulle hålla luckan hela vägen, säger 30-åringen.

I den stora gruppen bakom tätduon fanns Heikkinen med, men när bronskampen skulle avgöras var han chanslös. Norrmannen Sjur Røthe var bäst på upploppet och tog bronset.

Totalt landade Norge på tjugofem medaljer i VM.

Matti Heikkinen var tvungen att samla sig innan han pratade med medierna. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hans Christer Holund tog guld. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Damer:

Sprint, fristil: 33) Anne Kyllönen, 45) Katri Lylynperä, 51) Anita Korva, 54) Laura Mononen.

Skiathlon: 8) Krista Pärmäkoski, 12) Mononen, 23) Eveliina Piippo, 32) Johanna Matintalo.

Lagsprint, klassiskt: 7) Finland (Kyllönen, Pärmäkoski).

10 km, klassiskt: 4) Pärmäkoski, 14) Mononen, 17) Matintalo, 22) Kerttu Niskanen.

Stafett, 4x5 km: 6) Finland (Mononen, Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Piippo).

30 km, fristil: 11) Pärmäkoski, 18) Mononen, 19) Piippo, 22) Roponen.

Herrar:

Sprint, fristil: 13) Joni Mäki, 15) Ristomatti Hakola, 34) Lauri Vuorinen, 36) Anssi Pentsinen.

Skiathlon: 4) Iivo Niskanen, 12) Matti Heikkinen, 23) Perttu Hyvärinen, 33) Antti Ojansivu.

Lagsprint, klassiskt: 7) Finland (Niskanen, Hakola).

15 km, klassiskt: 3) Niskanen, 19) Hyvärinen, 29) Hakola, 32) Pentsinen, 52) Mäki.

Stafett, 4x10 km: 4) Finland (Hakola, Niskanen, Heikkinen, Hyvärinen).

50 km, fristil: 11) Heikkinen, 35) Lari Lehtonen, 39) Ojansivu, 42) Hyvärinen.

1) Norge: 13 guld, 5 silver, 7 brons.

2) Tyskland: 6 guld, 3 silver, 0 brons.

3) Sverige: 2 guld, 2 silver, 1 brons.

4) Polen: 1 guld, 1 silver, 0 brons.

5) Ryssland: 0 guld, 5 silver, 3 brons.

6) Österrike: 0 guld, 4 silver, 5 brons.

7) Italien: 0 guld, 1 silver, 1 brons.

8) Slovenien: 0 guld, 1 silver, 0 brons.

9) Japan: 0 guld, 0 silver, 2 brons.

10) Finland: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

10) Frankrike: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

10) Schweiz: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

1) VM-guldet i Oslo

2009 tog Matti Heikkinen sin första individuella VM-medalj. Två år senare kom den stora fullträffen. I Oslo slog han till med sitt livs lopp och tog ett skrällguld på femton kilometer klassiskt.

2) VM-bronset i Lahtis

Förhoppningarna var stora på Heikkinen inför hemma-VM 2017. Han sökte efter formen under mästerskapet – och hittade den till sista dagen. På femmilen spurtade han hem ett brons.

3) Scenerna i Falun

Heikkinen har gjort sig känd som en idrottare som ger precis allt. Efter VM-femmilen i Falun 2015 var han helt slutkörd. Han leddes från målfållan och svimmade efter att ha gett en intervju till Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning