Känslor kräver övning

Stödtrupperna vid köksbordet. Linnea Skog omgiven av sin familj – föräldrarna Laura och Frank samt syskonen Elmer och Emilie. Bild: Cata Portin

Finlandssvenska Linnea Skog prisades internationellt när filmen Tyttö nimeltä Varpu hade världspremiär – läs intervjun med skådespelaren från i fjol höst här!

Starka känslor var svårast att gestalta. Men efter att ha spelat in sin första huvudroll på film är Linnea Skog säker på att hon vill fortsätta jobba framför kameran.

Pappa heter Frank Skog och är skådespelare, morfar heter Aarre Karén och är också skådespelare. Nu kommer tredje generationen. Linnea Skog visste redan för flera år sedan att hon ville medverka i en film.

Efter att ha provfilmat för olika roller men alltid ha varit antingen för gammal eller för ung hörde en entusiastisk agent plötsligt av sig. Linnea Skog blev headhuntad och filmdebuterar i rollen som den tolvåriga Varpu som lever ensam med sin mamma.

Filmen heter Tyttö nimeltä Varpu och regisseras av Selma Vilhunen.

Fem veckor av inspelningar, totalt 25 inspelningsdagar, är nu avklarade och Linnea Skog, tolv år liksom Varpu, får fira jullov med familjen hemma i Söderveckoski.

– Det var en rolig upplevelse men det är också jätteskönt att det är över, säger hon och rapporterar om dagar som ibland började vid femsnåret.

Bredvid henne vid köksbordet sitter pappa Frank Skog och berättar att dotterns teaterintresse väcktes när hon var en liten flicka. Alla hans tre barn har sett sin pappa agera på Unga Teaterns scen men Linnea har dessutom assisterat honom med praktiska arrangemang.

– Linnea har i många år hjälpt mig med allt bärande, släpande och fixande på Hangö teaterträff. Jag ville visa henne det fina med teaterträffen – att alla som är där, oberoende av ålder eller titel jobbar dygnet runt med samma uppgifter.

– Hangö teaterträff har varit vår gemensamma årliga höjdpunkt. I Hangö har Linnea vuxit både fysiskt och psykiskt och dessutom har hon fått umgås med skådespelare.

Frank Skog beskriver sin dotter som en regissörstyp, snarare än en skådespelartyp och säger att han var lite överraskad över att hon så gärna ville ha en roll.

– Linnea är inte den som uppträder utan den som iakttar. Jag tror att iakttagandet har hjälpt henne att agera.

Jobbigt för Varpu

Filmens Varpu är på god väg in i tonåren men har en mamma som värjer sig mot att vara en ansvarstagande vuxen. Sin pappa har Varpu inte träffat men en dag vill hon lära känna honom och lyckas med föresatsen trots moderns motstånd. Det visar sig att han inte motsvarar förväntningarna.

– Varpu har det ganska jobbigt, tycker Linnea Skog.

– Filmens tema är inte särskilt lätt, menar Frank Skog.

Tack vare sina erfarenheter från drygt tjugo år i skådespelarbranschen kunde Frank Skog hjälpa sin dotter med ovärderliga råd inför knepiga scener.

– Vi har gått igenom hur man kan använda sina egna minnen när man ska gestalta jobbiga känslor, säger han och Linnea håller med.

– Svårast med tunga känslor på film är att man ska kunna upprepa dem, i tagning efter tagning. Det är jobbigt att vara ledsen många gånger i följd.

Har du hittat några likheter mellan dig och Varpu?

– Vi är båda rädda ibland, fast Varpu är modigare än jag.

– Men hon är också så annorlunda och inte alls en vanlig tonåring.

Eftersom Linnea trots allt är bara tolv år var båda hennes föräldrar aktivt med under filmprocessen. De läste manus och de hade långa diskussioner med regissören Selma Vilhunen.

– Vi pratade mycket om var man drar gränsen när det gäller barn. Jag tyckte att en del repetitioner var ganska häftiga, säger Linneas mamma Laura Karén.

Pappa heter Frank Skog (bilden) och är skådespelare, morfar heter Aarre Karén och är också skådespelare. Nu kommer tredje generationen. Bild: Cata Portin

– Det fanns en scen jag inte ville göra och den slopades, avslöjar Linnea och tillägger i nästa andetag att hon inte har blivit avskräckt utan gärna vill ha fler filmroller.

Också Frank Skog har tillbringat en del av hösten framför kameran. Han har rollen som Skomakar-Anders i Saara Cantells kommande häxfilm Djävulens brud.

– Skomakar-Anders är den som ställer till med allt elände eftersom han stjäl sina egna rågskärvar för att kunna köpa brännvin, beskriver Skog.

Skulle far och dotter Skog kunna tänka sig att jobba tillsammans, på film eller teater?

– Gärna, säger Frank medan Linnea ser lite tveksam ut och tror att det kunde bli jobbigt.

– Vi skulle vara professionella, försäkrar hennes far och då lyser dottern upp:

– Som liten brukade jag regissera dig och säga från vilket håll du borde göra entré. Jag tyckte att jag hade bättre idéer än du.

Medan vi sitter och pratar kring det stora bordet i familjen Skogs gemytliga kök stojar Linneas två yngre syskon omkring oss. Elmer och Emilie Skog har också tänkt sig framtida filmroller meddelar de glatt.

Det visar sig att Emilie har långt gångna planer på att spela en liten roll som en av grannarna i föreställningen av Findus och Pettson firar jul i mellandagarna.

– Men minns att det är Findus som har huvudrollen, påminner Frank Skog.

Vad tyckte Linnea var roligast under filminspelningen?

– Att jag fick så många nya vänner. I fem veckor var filmteamet som en stor familj.

Artikeln publicerades ursprungligen 27 december 2015.

Filmen Tyttö nimeltä Varpu är Selma Vilhunens långfilmsdebut. Vilhunen har själv skrivit manus och regisserar sin egen text. Huvudrollerna spelas av Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala och Santtu Karvonen.

Selma Vilhunen blev internationellt känd när hennes kortfilm Pitääkö mun kaikki hoitaa? (Do I have to take care of everything?) tävlade om en Oscar i kategorin Bästa kortfilm 2014.

Filmen har finländk biopremiär hösten 2016.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning