Känslig information om elever fanns på nätet

Bild: KSF-arkiv/Lina Enlund

Ett fel i dataskyddet på en server på ett dataföretag gjorde att tusentals unga finländares personliga uppgifter ur Studentexamensnämndens databas låg ute för allmän beskådan på nätet.

Personliga uppgifter såsom personbeteckningar, examensresultat och adressuppgifter för 7 695 finländare som skrev studenten åren 2012-2016 har funnits öppet på nätet, skriver Helsingin Sanomat (HS).

Uppgifterna kom från Studentexamensnämndens tjänst för beställning av kopior av provprestationer samt avskrifter och översättningar av studentexamensbetyg.

Vem som helst hade tillgång till informationen bara man visste var man skulle söka. Det var en person med insikter i dataskydd som upptäckte läckan i januari och berättade om det för HS.

Tidningen anmälde upptäckten till Kommunikationsverkets avdelning för cybersäkerhet. De kontaktade det företag som ansvarade för läckan och den känsliga informationen avlägsnades.

Studentexamensnämnden är kund hos företaget i fråga. Läckan hade uppstått då företaget använt Studentexamensnämndens databaser för att göra tester på en testserver. Det var testservern som var öppen mot nätet.

– Normalt är det brukligt att man inte använder riktig data då man gör tester med testservrar. När man utvecklar något nytt är risken alltid större för misstag, säger ledande dataskyddsexperten Jussi Eronen vid Kommunikationsverket till HS.

Den känsliga informationen har tagits bort och från Studentexamensnämnden meddelar man att man ser ytterst allvarligt på det som hänt. Man meddelar även att läckan inte har någon inverkan på vårens studentskrivningar.

På den aktuella servern fanns känsliga uppgifter från 20 olika företag och samfund. Bland annat fanns kunduppgifter från ett utbildningsföretag och ett bokföringsföretag samt beställningsuppgifter tillhörande en guldsmedsaffär.

Hur länge databaserna funnits öppna på nätet har inte kunnat utredas. Det är också oklart om någon använt sig av informationen på något sätt.

Personlig information, i synnerhet personbeteckningar, kan missbrukas och användas i brottsligt syfte, skriver Helsingin Sanomat.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning