Kanske till museum på spår i Helsingfors

Gamla spårvagnar är inte helt ovanliga i Helsingfors på somrarna. Bland andra den här vackra och nästan 100 år gamla vagnen har charmat i centrum. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Björn Månsson och SFP föreslår en museispårvagn. Men en sådan kommer inte alldeles genast.

– Det är lite bråttom nu, skulle jag säga. Trafikverket HST lånar ut gamla spårvagnar, bland annat till ett vårdhem, men frågan är om någon alls följer här gamla vagnarnas öde?

Initiativtagaren Björn Månsson (SFP) konstaterar att Trafikverket HST har överlåtit ett antal gamla spårvagnar för viss tid till olika aktörer, "så att dessa ska kunna återanvända vagnarna på ett sätt som stöder stadskulturen", som det heter enligt staden.

Somliga gamla vagnar kan vid behov iståndsättas för användning i museitrafik, ifall staden senare fattar beslut om att inrätta en museispårväg.

Björn Månsson nöjer sig med stadens svar, ett nej till omedelbara åtgärder, och han hoppas på framtiden.

Månsson påminner att det i Stockholm finns en museal linje mellan Djurgården och Norrmalmstorg, och liknande fungerar i bland annat Wien och Riga.

– I Helsingfors körs nu bara en linje på sommarveckoslut med gamla spårvagnar, av vilka släpvagnen är öppen, säger han i motionen.

Enligt Björn Månssons förslag kunde museispårvagnslinjen vara i trafik till exempel från april-maj till oktober-december.

Björn Månsson och 15 andra politiker föreslår att staden öppnar en museispårvagnslinje för att köra till exempel på rutten Salutorget–Linjerna.

Svaret är nej. Stadsstyrelsen säger att det för tillfället inte är möjligt att inleda museitrafik.

Orsaken är att museitrafik skulle ta upp mycket av förar-, underhålls- och förvaringskapacitet hos Helsingforsregionens trafik HRT som behövs i den normala linjetrafiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning