Kanske de nordiska länderna kan skriva under när kärnvapenstaterna går med i avtalet

På tisdagen överenskom två av dem, USA och Ryssland, om en femårig förlängning av avtalet om begränsning av antalet strategiska kärnvapen.

Jag tackar Mikael Böök (HBL Debatt 27.1) för hans tilltro till att min åsikt skulle påverka president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin, utrikesminister Pekka Haavisto och Finlands riksdag i frågan om Finland bör underteckna konventionen om förbud mot kärnvapen. Jag tror att de kan bedöma vilken betydelse Finlands ställningstagande har.

Jag stöder målet att helt avskaffa och förbjuda kärnvapen. Vägen dit går via kärnvapenstaterna som dessvärre inte låter sig påverkas av kärnvapenlösa staters vädjanden. I praktiken är två eller tre stater i nyckelställning. På tisdagen överenskom två av dem, USA och Ryssland, om en femårig förlängning av avtalet om begränsning av antalet strategiska kärnvapen. Ett litet, men hoppfullt tecken på att man inte har glömt bort behovet av nedrustning.

Kampanjen mot kärnvapen i början av 1960-talet startades i skuggan av ett hotande kärnvapenkrig. Kubakrisen visade hur nära destruktion världen hade befunnit sig. Terrorbalansen mellan USA och Sovjet förhindrade att kärnvapen kom till användning under det kalla krigets dagar. I dag är spridningsförbudet centralt och Iran-frågan kommer snart upp med förnyad kraft.

Kanske Finland (och de nordiska länderna) ska skriva under när en eller flera kärnvapenstater går med och alltså är beredda att avstå från sina förråd?

Pär Stenbäck, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning