Kanonlopp av Pärmäkoski – svenskarnas fest inställd

Krista Pärmäkoski jublade över sin andra plats i Ruka. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Inte ens Therese Johaug kunde skaka av sig Krista Pärmäkoski i världscuppremiären i Ruka.

Snön faller tätt. I den tunga uppförsbacken mot Impilinna ser det ut som att de flesta vill ta av sig skidorna och pusta ut en stund – men inte Krista Pärmäkoski. Hon trycker bestämt framåt.

I det här skedet ligger Sveriges Frida Karlsson ännu före i mellantiderna, men det blir ingen duell mellan den svenska supertalangen och den norska storstjärnan Therese Johaug i dag.

Då Johaug kommer i kapp Pärmäkoski klistrar sig finländaren fast vid hennes rygg och följer henne som en skugga under de återstående fyra kilometerna. Stundvis ser det ut som att Pärmäkoski kunde trycka sig förbi.

Trött på att vara fyra

De går i mål samtidigt: Johaug vinner överlägset klassiska 10 km med en halv minuts marginal, men Pärmäkoski tvingas vänta några minuter innan hon kan fira sin andra plats. En andra plats som verkligen smakar gott.

– Förra säsongen var inte dålig heller, men det blev onödigt många fjärde till sjätte placeringar. Såklart jag vill ha bättre placeringar. Det här var en bra inledning. Vi håller fast vid det här, säger Pärmäkoski som förra vintern tog 4-6:e plats femton gånger i världscupen.

Tjeckiens Katerina Razymova – ett riktigt överraskningsnamn i tätkampen – USA:s Sadie Bjornsen och Rysslands Natalia Neprjajeva var de som ännu kunde hota Pärmäkoskis pallplacering, men ingen av dem var till slut riktigt nära. Den nämnda trion startade i slutet och hade nytta av att det slutade snöa.

Snöigt

De som var först ute, som USA:s Rosie Brennan, kom lindrigare undan. Det snöade som värst då Johaug, Pärmäkoski och Karlsson gav sig ut.

– Jag försökte lugna mig själv med att alla toppnamnen startade inom ett par minuter. Det är samma situation för alla. Det slutade snöa under det sista varvet och de som startade i slutändan drog lite nytta av det, säger Pärmäkoski som varit tvåa en gång förut i Ruka, 2016.

– Jag valde ett par skidor som säkert hade tillräckligt med fäste, fast jag var lite bekymrad över glidet. Jag tror att skidorna var bra.

Draghjälp

Pärmäkoski är tacksam över Johaugs draghjälp. Hon var till och med lite överraskad över att hon kunde hålla undan så länge innan Johaug kom ikapp.

– Jag skulle ha kunnat skida lite hårdare på de flacka avsnitten, och jag kom utför lite hårdare, men Therese skidade förstås bra uppför. Det var en bra kombination, säger Pärmäkoski, men tillägger:

– Jag hade nytta av henne, men jag tror att jag kunde ha kämpat bra mot slutet fast jag hade skidat ensam.

Besviken Karlsson

Förhandsspekulationerna handlade mest om tvekampen mellan Johaug och den svenska stortalangen Frida Karlsson. Det blev ingen match. Karlsson var till slut elva, som bästa svenska.

– Jag är jättebesviken. Jag får inte alls till det i dag. Jag spänner mig, slösar energi, stressar i åkningen, nä det tar ingenting i dag. Jag tror jag var lite överladdad, säger Karlsson.

Hur lyckades ni med vallningen i dag?

– Alltså, ingen svenska topp tio i dag. Det tror jag kan ha något att göra med det också, säger Karlsson.

Jonna Sundling gjorde dock sitt bästa distanslopp och var tolva. Charlotte Kalla var på sjuttonde plats.

– Det är svårt att säga vad som hände, jag har aldrig sett Frida i en tävling. Jag hörde att mina skidor fungerar bra där det var flackt. Frida var klart före mig uppe på den stora backen, men kanske tyngdkraften hjälpte mig snabbare ned, säger Pärmäkoski.

– Jag tror att Frida kommer att skida bra ännu. Jag tror bara att det ännu var lite för spännande för en ung tjej.

Överraskningar

Therese Johaug var i praktiken oslagbar på distanssträckorna förra vintern. Det var knappast någon större överraskning att hon var bäst igen i Ruka.

– Det är härligt att vara tillbaka på toppen igen, säger hon.

Resultatlistan är i övrigt något överraskande. Razymova har aldrig varit topp 10 i världscupen förut. Japans Masako Ishida var nia, före Kerttu Niskanen. USA hade två skidåkare i topp 10,

– Ja, det var bra. Det gör gott för sporten, säger Johaug.

– Det var ju några som hade en sen start, då det slutade snöa och kom upp i toppen. Men det är bra.

Tuff inledning

Kerttu Niskanen startade två minuter före Pärmäkosi och låg alldeles uppe i täten i de första mellantiderna. Men kroppspråket redan uppe på den första stora uppförsbacken skvallrade om att hon lite över gränsen.

– Jag inledde kanske lite hårt. Det andra varvet gick dåligt. Jag är inte nöjd med det, säger Niskanen.

– Men det är ett bra tecken att jag är topp tio med den här känslan. Om det känns bra och skidorna fungerar kan jag slåss om bra placeringar.

Världscuphelgen fortsätter med 10 km fritt med jaktstart på söndag. Jaktstartloppet avgör samtidigt minitouren i Ruka.

Resultat:

Ruka, världscupen

damer, 10 km (k)

1) Therese Johaug, Norge, 26.47,5, 2) Krista Pärmäkoski, Finland, +30,1, 3) Natalia Neprjajeva, Ryssland, +44,4, 4) Sadie Bjornsen, USA, +45,7, 5) Katerina Razymova, Tjeckien, +46,7, 6) Rosie Brennan, USA, +57,9, 7) Heidi Weng, Norge, +58,0, 8) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, 59,6, 9) Masako Ishida, Japan, 1.04,5, 10) Kerttu Niskanen, Finland, +1.07,2.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning