Kanonkarneval men var blev maten?

De goda nyheterna först. Vädret var fenomenalt, stämningen likaså och barn, ungdomar och vuxna njöt i Alberga.

Stafettkarnevalen skulle aldrig fungera utan talkoandan och all hjälp från staden som ordnar evenemanget. Nu tänker jag på alla föräldrar, morföräldrar, kusiner och pysslingar som har någon förankring i karnevalen. Eller vem som helst i Svenskfinland för den delen. Inget evenemang har samma samlande kraft som Carl-Olaf Homéns 58-åriga mästerverk. Få är de med svenska som modersmål i republiken som aldrig kommit i kontakt med Stafettkarnevalen i någon form.

Logistiken är imponerande. Hela 8 000 deltagare, varar majoriteten behöver någonstans att sova, är ingen alldeles enkel ekvation. Men det fixar skolorna i regionen. Skolor som dessutom ser till att de deltagande får mat. Skolor där rektorer och lärare, svärmor var en av dem, sover och offrar ett veckoslut på landet eller på sofflocket för att se till att idrottarna har det bra. Tänk om ett dylikt "dra åt samma håll-tänk" skulle finnas på alla nivåer i samhället.

En sak som förundrade mig då jag vandrade runt på stadionområdet, och jag var inte ensam om det, var ändå att matutbudet kanske inte riktigt mötte efterfrågan. Inget ont om vegankorvar, lakritsstänger eller glass men med tanke på att tusentals och åter tusentals människor vallfärdade till Alberga under dagarna två känns det lite som att både arrangörer och privata aktörer missade ett gyllene tillfälle att tillföra det där lilla extra.

Med tanke på det gastronomiska kunnandet i Finland, alla food trucks och den framåtanda som blåst över restaurangbranschen de senaste 10-15 åren kändes det lite märkligt att utbudet var vad det var.

Några smoothiebarer hade varit toppen, juicebarer likaså. Och vad hade man inte givit för en portion paella, pyttipanna eller nudelwok? Med tanke på att stadion i Alberga inte är bakbunden av ett avtal med någon restaurang- eller cateringjätte fanns alla möjligheter att göra lite vad som helst. Då Olympiastadion, och det kan dröja, någon gång står klar finns knappast något spelrum då Fazer har hand om trakteringen.

Nästa chans kommer för entreprenörstaden Vasa 2020. Karlsplan har stått värd tidigare och vet vad som krävs för arrangemangen. Men kanske att man i Vasa också kunde gå i bräschen för en positiv trend rent gastronomiskt sett.

Stafettkarnevalen är en institution som mår bra men som guldtränaren Curre Lindström sade: Allt kan göras lite bättre.

Jonas von Wendt Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning