Kanerva inför mötet med Italien: "Respekten växer, våra resultat har väckt motståndarna"

Enligt Finlands förbundskapten Markku Kanerva har landslaget allt att vinna mot Italien. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Italien ser EM-kvalet borta mot Finland som en utmaning. Markku Kanerva känner att Finland har fått mer respekt från motståndarna.

Hur ser ett historiskt övertag ut? Statistiken mellan Finland och Italien är ett bra exempel.

Italien har vunnit tolv av fjorton matcher genom tiderna, Finland har bara förlorat sedan 1975.

Det här finländska landslaget går på moln, kan rabbla upp grunderna i spelstilen lika snabbt som treans multiplikationstabell och är beredda att springa tills de stupar. Men kan de röra på Italien?

– De flesta lagen i den här kvalgruppen är nöjda om de tar poäng mot Italien. Vi har inte tagit poäng mot dem på över fyrtio år och därför kan en pinne vara bra, säger Finlands förbundskapten Markku Kanerva.

Finland badar i självförtroende. Landslaget har inte förlorat på hemmaplan sedan juni 2017 – och man ger givetvis inte slaget förlorat inför mötet mellan gruppens etta och tvåa.

– Om vi har fler lägen och missar en seger kommer vi att vara besvikna. Vi går ut för att slå Italien. Laget tror på det.

"Kan inte ge dem utrymme"

Italien är kvalgruppens stora favorit. De är i Tammerfors för att utföra ett jobb med trötta ben.

"Gli Azzurri" kommer från en bortamatch i Armenien och enligt italienska journalister ser förbundskaptenen Roberto Mancini matchen på Ratina-stadion som Italiens svåraste uppgift i år.

– De har ett bra lag och är i god form. Vi kan inte ge dem utrymme att ställa om. Där är de farliga. Det blir tufft för oss, men vi är här för att vinna, säger Mancini när han möter det stora italienska pressuppbådet i Tammerfors.

Italiens förbundskapten Roberto Mancini är på god väg att föra sitt lag till EM nästa sommar. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Finland har gått som tåget det senaste året. Först vann landslaget sin Nations League-grupp, sedan har laget radat upp fyra segrar i EM-kvalet.

Kanerva känner att landslaget möter en större respekt.

– Den har växt. Våra motståndare har givetvis scoutat oss tidigare också, men våra starka resultat har väckt dem på ett annat sätt. De har börjat granska vårt spel noggrannare.

Saknar flera stjärnor

Enligt Kanerva har förberedelserna gått bra. På fredagen genomförde landslaget en lätt träning och på lördagen låg fokus på förberedelserna inför mötet med Italien.

Gästerna har flera avbräck att hantera. I torsdags tog mittfältsmotorn Marco Verratti sin tredje varning i kvalet och han är avstängd nu. Dessutom har Italien ett par skadade backar.

– De saknar spelare i världsklass, men de har också alternativ. Deras nivå sänks inte speciellt mycket, säger Kanerva.

Han ger inte mycket för papperslandskamper.

– Det jämnar ändå ut sig på planen. Vi visade det mot Grekland och Bosnien-Hercegovina. Vi har klarat oss tidigare och har tänkt göra det igen.

– Vi har en av de tuffaste utmaningarna framför oss, men segern mot Grekland var väldigt viktig. Nu har vi mycket att vinna.

Finlands hyllade tränare är däremot imponerad av hur Italien skötte torsdagens match.

– Armenien skakade dem i början, men sedan visade Italien klass och rutin. De blev inte oroliga. De gjorde målen som behövdes och det visar styrkan som finns i deras lag.

Vad: Finlands sjätte match i kvalet till fotbolls-EM 2020.

Var: Ratina-stadion i Tammerfors.

När: Söndag, klockan 21.45.

Tv: Viasat Jalkapallo och streamingtjänsten Viafree.

Finlands utgångsläge: Har kopplat grepp om en EM-biljett efter fyra raka segrar i kvalet. Luckan till tabelltrean Bosnien-Hercegovina är fem poäng. Har ett starkt hemmafacit – två år utan förlust på finländsk mark och sex raka segrar i Tammerfors. Avstängde Tim Sparv saknas på mittfältet. Däremot ska Simon Skrabb och Lassi Lappalainen vara spelklara.

Motståndet: Efter VM-missen förra sommaren är Italien på väg mot EM. En seger mot Finland skulle i praktiken betyda att slutspelsplatsen är säkrad. Saknar skadade Giorgio Chiellini, Mattia De Sciglio och Lorenzo Insigne samt avstängde Marco Verratti.

Senaste möten: Italien–Finland 2–0 (mars 2019, EM-kval), Italien–Finland 2–0 (juni 2016, landskamp), Italien–Finland 1–0 (november 2004, landskamp), Finland–Italien 0–2 (juni 2003, EM-kval).

Möjlig startelva, Finland (4–4–2): Lukas Hradecky – Jere Uronen, Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Jukka Raitala – Pyry Soiri, Rasmus Schüller, Glen Kamara, Robin Lod – Teemu Pukki, Jasse Tuominen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning