Kanerva har haft svårt att hålla pokerfacet i styr – ska ge Eremenko andrum

Roman Eremenko spelade senast i landslaget hösten 2016.Bild: ÖT/Markku Ojala

Förra veckan gav Roman Eremenko äntligen besked: han tar timeout från landslaget. Chefstränaren Markku Kanerva tänker ge Eremenko några månaders betänketid innan han kontaktar honom igen.

Hela hösten har Markku Kanerva fått svara på samma fråga: hur ska det bli med Roman Eremenkos landslagsframtid?

Nu har frågorna slutat – temporärt. Förra veckan adresserade Eremenko till slut situationen och gav ett besked som egentligen inte var ett besked: han fortsätter tänka. Om det blir fler än 73 A-landskamper är fortfarande ett mysterium.

– Nu på hösten vill jag koncentrera mig på att återfå storformen och känslan för spelet. Dessutom vill jag befästa min position i min nya klubb. Just nu koncentrerar jag mig bara på det, sade Eremenko i ett pressmeddelande på Bollförbundets webbplats.

Kanerva har hela tiden känt till Eremenkos tankar, men hållit tyst på grund av en gentlemannaöverenskommelse.

Hur svårt har det varit?

– Visst har det varit svårt att hålla anletsdragen i styr när alla frågat hela tiden, säger Kanerva med ett skratt.

Hör hemma på mitten

Eremenko har spelat för nya klubben Spartak Moskva sedan kokainavstängningen löpte ut den 7 oktober. Hittills har det blivit fem matcher, fyra på det centrala mittfältet och en på högerkanten.

Kanerva ser Eremenko främst som en offensiv central mittfältare.

– I Ryssland har han spelat där tränaren ser att han gör mest nytta. Jag ser honom i den centrala rollen som nummer 10 – eller som en andra anfallare, säger Kanerva.

Eremenkos uttalande betyder att en återkomst igen blir aktuell i vår, då EM-kvalet inleds. Grupperna lottas om en månad, och kvalet sparkar i gång i mars.

Kanerva tänker ge Eremenko rejält med andrum.

– Han måste få fokusera på klubblaget och känna att han är i toppform innan han återvänder till landslaget. Jag kommer att diskutera med honom igen nästa år, senast i början av februari, säger Kanerva.

Hur sannolik är en comeback?

– Det är omöjligt att säga.

Den senaste tidens fläckfria resultatrad har fått supportrar att ifrågasätta om Eremenko över huvud taget behövs i landslaget. Hur ska en stark profil platsa i en redan sammansvetsad trupp? Kanerva ser inga bekymmer, bara möjligheter.

– Jag har varit med i landslaget i många år och det har aldrig varit ett problem. Roman är en lagspelare – och visst, också en stjärnspelare. Vi har spelat mycket genom honom och haft nytta av hans kunskaper och speluppfattning. Stämningen har alltid varit bra i landslaget och den kommer absolut att fortsätta vara det om Roman ansluter.

Roman Eremenko

Ålder: 31

Klubb: Spartak Moskva

Tidigare klubbar: CSKA Moskva, Rubin Kazan, Dynamo Kiev, Udinese, AC Siena, FF Jaro

A-landskamper: 73

Kokainavstängningen och beskedet om timeout

Roman Eremenko saknades plötsligt i truppen då Finland spelade VM-kval borta mot Island i början av oktober 2016.

Följande dag stod det klart att europeiska fotbollsförbundet Uefa stängt av Eremenko i 30 dagar. Eremenko och mittfältarens klubb CSKA teg som muren om omständigheterna.

Den 18 november avslöjades det att Eremenko testat positiv för kokain och att han stängs av från fotbollen i två år. Eremenko testade positivt i samband med en Champions League-match mot Bayer Leverkusen den 14 september.

Eremenko överklagade först avstängningen till Uefa och senare till idrottens skiljedomstol Cas. Han fick avslag båda gångerna.

I maj i fjol valde CSKA att inte förlänga kontraktet med Eremenko.

I somras skrev Eremenko på ett ettårigt kontrakt med Spartak Moskva. Också lillebror Sergei Eremenko spelar för klubben.

Eremenkos avstängning löpte ut den 6 oktober. Sedan dess har han spelat fem matcher för Spartak Moskva.

Förra veckan meddelade Eremenko att han tar en timeout från landslagsfotbollen för att fokusera på klubbfotbollen.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42