Kanerva har haft svårt att hålla pokerfacet i styr – ska ge Eremenko andrum

Roman Eremenko spelade senast i landslaget hösten 2016. Bild: ÖT/Markku Ojala

Förra veckan gav Roman Eremenko äntligen besked: han tar timeout från landslaget. Chefstränaren Markku Kanerva tänker ge Eremenko några månaders betänketid innan han kontaktar honom igen.

Hela hösten har Markku Kanerva fått svara på samma fråga: hur ska det bli med Roman Eremenkos landslagsframtid?

Nu har frågorna slutat – temporärt. Förra veckan adresserade Eremenko till slut situationen och gav ett besked som egentligen inte var ett besked: han fortsätter tänka. Om det blir fler än 73 A-landskamper är fortfarande ett mysterium.

– Nu på hösten vill jag koncentrera mig på att återfå storformen och känslan för spelet. Dessutom vill jag befästa min position i min nya klubb. Just nu koncentrerar jag mig bara på det, sade Eremenko i ett pressmeddelande på Bollförbundets webbplats.

Kanerva har hela tiden känt till Eremenkos tankar, men hållit tyst på grund av en gentlemannaöverenskommelse.

Hur svårt har det varit?

– Visst har det varit svårt att hålla anletsdragen i styr när alla frågat hela tiden, säger Kanerva med ett skratt.

Hör hemma på mitten

Eremenko har spelat för nya klubben Spartak Moskva sedan kokainavstängningen löpte ut den 7 oktober. Hittills har det blivit fem matcher, fyra på det centrala mittfältet och en på högerkanten.

Kanerva ser Eremenko främst som en offensiv central mittfältare.

– I Ryssland har han spelat där tränaren ser att han gör mest nytta. Jag ser honom i den centrala rollen som nummer 10 – eller som en andra anfallare, säger Kanerva.

Eremenkos uttalande betyder att en återkomst igen blir aktuell i vår, då EM-kvalet inleds. Grupperna lottas om en månad, och kvalet sparkar i gång i mars.

Kanerva tänker ge Eremenko rejält med andrum.

– Han måste få fokusera på klubblaget och känna att han är i toppform innan han återvänder till landslaget. Jag kommer att diskutera med honom igen nästa år, senast i början av februari, säger Kanerva.

Hur sannolik är en comeback?

– Det är omöjligt att säga.

Den senaste tidens fläckfria resultatrad har fått supportrar att ifrågasätta om Eremenko över huvud taget behövs i landslaget. Hur ska en stark profil platsa i en redan sammansvetsad trupp? Kanerva ser inga bekymmer, bara möjligheter.

– Jag har varit med i landslaget i många år och det har aldrig varit ett problem. Roman är en lagspelare – och visst, också en stjärnspelare. Vi har spelat mycket genom honom och haft nytta av hans kunskaper och speluppfattning. Stämningen har alltid varit bra i landslaget och den kommer absolut att fortsätta vara det om Roman ansluter.

Roman Eremenko

Ålder: 31

Klubb: Spartak Moskva

Tidigare klubbar: CSKA Moskva, Rubin Kazan, Dynamo Kiev, Udinese, AC Siena, FF Jaro

A-landskamper: 73

Kokainavstängningen och beskedet om timeout

Roman Eremenko saknades plötsligt i truppen då Finland spelade VM-kval borta mot Island i början av oktober 2016.

Följande dag stod det klart att europeiska fotbollsförbundet Uefa stängt av Eremenko i 30 dagar. Eremenko och mittfältarens klubb CSKA teg som muren om omständigheterna.

Den 18 november avslöjades det att Eremenko testat positiv för kokain och att han stängs av från fotbollen i två år. Eremenko testade positivt i samband med en Champions League-match mot Bayer Leverkusen den 14 september.

Eremenko överklagade först avstängningen till Uefa och senare till idrottens skiljedomstol Cas. Han fick avslag båda gångerna.

I maj i fjol valde CSKA att inte förlänga kontraktet med Eremenko.

I somras skrev Eremenko på ett ettårigt kontrakt med Spartak Moskva. Också lillebror Sergei Eremenko spelar för klubben.

Eremenkos avstängning löpte ut den 6 oktober. Sedan dess har han spelat fem matcher för Spartak Moskva.

Förra veckan meddelade Eremenko att han tar en timeout från landslagsfotbollen för att fokusera på klubbfotbollen.