Kanerva för diskussioner med Roman Eremenko – i februari kommer besked

Roman Eremenko bytte klubb i januari. FK Rostov är det fjärde ryska laget som han spelar för. Bild: Lehtikuva-AFP

Förbundskaptenen Markku Kanerva har diskuterat med Roman Eremenko om mittfältarens framtid i landslaget. Den är fortfarande oklar och dialogen fortsätter.

I slutet av oktober meddelade Roman Eremenko att han tar en landslagspaus. Mittfältaren hade nyss fått grönt ljus att spela efter sin tvååriga dopningsavstängning och ville hitta matchformen i sin nya klubb Spartak Moskva.

Sedan dess har Eremenko varit skadad, fått sparken från Spartak och skrivit på för FK Rostov – en annan rysk klubb.

På landslagsfronten finns det däremot inget definitivt besked för mittfältaren som har spelat 73 landskamper. Förbundskaptenen Markku Kanerva pratade med Eremenko i slutet av förra veckan.

– Jag pratade med honom i fredags. Vi hade en bra diskussion och den fortsätter. Vi informerar om läget när det finns något att berätta. Inom kort kommer information.

I februari ska ett besked komma om 31-åringens fortsättning i landslaget.

– Han har haft tid på sig att fundera och snart vet vi hur det blir, säger Kanerva.

I vilken form är han?

– Han har haft lite problem med en höft, men det borde vara okej nu.

Positiv till flytten

Eremenkos klubblag kommer att vara i Spanien på läger under delar av februari. I Marbella möter man ett svenskt, två norska och ett lettiskt lag.

– Jag tycker att flytten är bra och det anser även Roman. Han kommer säkert att få ansvar där och vi får hoppas att han håller sig skadefri. Han vill få en nystart och pressen är på en helt annan nivå i så stora klubbar som CSKA Moskva och Spartak Moskva, säger Kanerva.

Förbundskaptenen Markku Kanerva fortsätter diskussionerna med Roman Eremenko. Bild: SPT-arkiv

Under den korta tiden i Spartak spelade Eremenko i fyra ligamatcher, två Europa League-matcher och en cupmatch. Senaste insatsen var den 8 november mot Rangers.

Kanerva presenterar sin trupp till EM-kvalstarten den 13 mars. I mars ställs Finland mot Italien och Armenien på bortaplan.

Fram tills landslagspausen hinner Rostov spela tre ligamatcher och en cupmatch.

– Om han skulle bestämma sig för att vara med igen i landslaget, gäller samma sak för honom som för alla andra. Han ska vara i form och ha visat tillräckligt mycket för att tas ut, säger Kanerva.

Pohjanpalo borträknad

Det är däremot uteslutet att Joel Pohjanpalo är med i mars. Anfallaren har haft stora problem med en vristskada sedan juli och är fortfarande inte redo att spela.

Kanerva pratade med Pohjanpalo förra veckan och det finns ljus i mörkret. De färska röntgenbilderna gav positiva signaler och i februari ska Bayer Leverkusen-spelaren få använda foten mer.

– Om hans läge utvecklas i rätt riktning lär han kunna träna med laget i mars, men det hänger på foten.

Det har snart gått ett år sedan Pohjanpalo senast spelade en match.

– Fysiskt är han i form, men hans matchpaus är lång. Han siktar på att kunna spela med landslaget i juni. Han hinner inte i form för att spela med oss i mars, säger Kanerva.

23.3: Italien–Finland.

26.3: Armenien–Finland.

8.6: Finland–Bosnien-Hercegovina.

11.6: Liechtenstein–Finland.

5.9: Finland–Grekland.

8.9: Finland–Italien.

12.10: Bosnien-Hercegovina–Finland.

15.10: Finland–Armenien.

15.11: Finland–Liechtenstein.

18.11: Grekland–Finland.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning