Kanerva anser att lägret i Qatar var lyckat: "Hoppas vi fick något att fundera på"

Lägerveckan i Qatar bjöd på en seger och en förlust för Finland. I tisdags kom segern mot Sverige. Bild: Lehtikuva-TT/Janerik Henriksson

Kvalgenrepet slutade i en förlust för Finland. Förbundskaptenen Markku Kanerva summerar ändå en givande landslagsvecka.

Det är mer än två månader till starten på EM-kvalet. Fotbollslandslaget har redan genomfört sitt genrep.

Det blev en 1–2-förlust mot Estland i den andra landskampen under det omskrivna januarilägret.

– Just nu grämer det. Med den mängd chanser vi hade borde vi ha vunnit, säger förbundskaptenen Markku Kanerva per telefon från Doha.

En del av spelarna åker hem från Qatar på fredag, resten flyger därifrån på lördag. När Kanerva har landat i Finland väntar videoanalyser av lägerveckan.

– Vi ska titta på spelarnas och lagets insatser. Vi fick mycket information med oss från både träningarna och matcherna, säger han.

Ett lyckat läger

Kanerva anser att veckan i Qatar var lyckad. Landslaget fick precis det som man var ute efter. Lägret bjöd på utmärkta yttre förutsättningar, bra träningsmöjligheter och två givande landskamper mot Sverige och Estland.

– Det är viktigt för oss att vara tillsammans, träna bra och kunna gå igenom saker. En del av spelarna var med i höstas och jag kunde följa upp deras insatser med individuella samtal nu.

Precis som vanligt fick en rad oprövade kort chansen under januarisamlingen. Nicholas Hämäläinen blev den sjätte debutanten under veckans två landskamper när han startade mot Estland.

Kanerva konstaterar att det är för tidigt att säga om någon satte ett avgörande avtryck med tanke på framtiden. Han vill först granska spelarnas insatser noggrant på kontoret innan han ger ett slutgiltigt utlåtande.

– De fyllde sin ruta här och jag tror att det finns mycket positivt att ta med sig. Just nu är spelet med boll det som är på näthinnan och där glimtade Lassi Lappalainen och Saku Ylätupa till mest. De hade fina aktioner.

Hoppas på skadefria spelare

Analyserna är en väsentlig del av Kanervas arbete den närmaste tiden. Han ska också hålla koll på spelarnas form och hälsoläge på vägen mot starten av EM-kvalet i mars.

– Förhoppningsvis har jag och resten av tränarstaben fått något att fundera över när det gäller laguttagningen till kvalstarten. Vi måste se över konkurrensen på olika positioner och tänka över var det behövs folk.

– Nu hoppas jag att alla håller sig friska. Vi har haft tillräckligt många skador.

I Qatar satte en skada stopp för Juho Pirttijoki. Rasmus Schüller har haft muskelproblem och ställdes över mot Estland.

– Det blir alltid en utmaning i januari när spelarna är långt från matchform, säger Kanerva.

"Måste vara mer kliniska"

Landskampen mot Estland slutade i en uddamålsförlust. Gert Kams frisparksmål före paus och Henri Aniers kontringsmål en dryg kvart efter paus avgjorde.

– Estland hade få lägen men gjorde mål och fotboll är en sport där det avgör, säger Kanerva.

Finland dominerade bollinnehavet, men Rasmus Karjalainen var den enda som lyckades i målskyttet. KuPS-spelaren reducerade med tio minuter kvar – hans första landslagsmål – och hade ett jätteläge att sätta 2–2 på stopptid, men avslutet gick rakt på målvakten.

– Vi måste vara mer kliniska på sista tredjedelen, men det är positivt att vi tar oss till lägen. Utan det hade det funnits mer att fundera på. Tur att det inte delades ut poäng, säger Kanerva.

23.3 Italien–Finland.

26.3 Armenien–Finland.

8.6 Finland–Bosnien-Hercegovina.

11.6 Liechtenstein–Finland.

5.9 Finland–Grekland.

8.9 Finland–Italien.

12.10 Bosnien–Hercegovina–Finland.

15.10 Finland–Armenien.

15.11 Finland–Liechtenstein.

18.11 Grekland–Finland.

Finlands tre första hemmamatcher i EM-kvalet spelas på Ratinastadion i Tammerfors. Det är fortfarande oklart var de två sista hemmamatcherna spelas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning