Kändispar åldras flera decennier

Förvandlingslek. I första delen av den nya programserien sminkas Mikael och Metti Forssell till att bli trettio och sextio år äldre än vad de är. Bild: Mtv3

I MTV3:s nya måndagssatsning genomgår kändispar en förvandlingslek där de sminkas till åldringar. Först ut är Mikael och Metti Forssell som har det perfekta förhållandet.

Meidän tarina sänds i MTV3 måndagar kl. 21.00 och 23.35, repris onsdagar kl. 16.30 och söndagar kl. 17.00.

Tv sägs vara ett känslomedium, vara bra på att förmedla och väcka känslor.

Om känslor, att väcka dem, känna dem, på sätt och vis även frossa i dem, verkar också MTV3:s nya höstserie Meidän tarina handla. Det är fråga om ett intervjuprogram där mer eller mindre kända par går med att låta sig sminkas till att först se tjugo-trettio år äldre ut än vad de är, sedan sextio år. Det hela utspelar sig i en talkshowstudio där Jenni Pääskysaari intervjuar paren om deras relation och hur de upplever förvandlingen. Två gångar tas de medverkande åt sidan för att sminkas i flera timmar, varvid de åter får gå in i studion och först se varandras förvandling, och därefter titta sig själva i spegeln.

Det visar sig vara känslosamt att se sin partner och sig själv som äldre, man konfronteras med livets begränsning, sin egen dödlighet. I första avsnittet i kväll medverkar fotbollsspelaren Mikael Forssell och hans fru, bloggaren Metti, och det blir en hel del tårar. Men de talar också vackert om sitt förhållande som de båda ger betyget 10+.

Frågan är sedan hur givande det är för tittaren att se kändisar bli rörda av att se sig själva åldras. Visst, det är lite intressant att se själva förvandlingen, för den är oerhört skickligt gjord. Till sin hjälp har man tagit bilder av personernas äldre släktingar, och MTV3 pantar på förvandlingen in i det sista och ger inte ut bilder av den innan programmet sänts.

I övrigt verkar det gå ut på att kända par visar upp sitt perfekta förhållande. Det är förstås bara att glädjas med dem och gratulera till lyckan, men som tv blir det inte särskilt intressant. Det är ingen slump att Yles intervjuprogram Inhimillinen tekijä som sändes i tjugo år handlade om människor som delade med sig av hur de hanterat olika motgångar i livet. Jenni Pääskysaari är som intervjuare heller inte intresserad av att ta sig bakom de värsta livsvisdomsflosklerna.

I senare avsnitt önskar man att paren vore beredda att bjuda på sig lite mer. Under säsongen medverkar Katariina Souri och Eliya Zweygberg, Lotta och Kristian Näkyvä, Mira Luoti och AH Haapasalo, Satu Taiveaho och Antti Kaikkonen, Noora Karma och Jani Strömsholm, Kalle och Riina Palander och Mika Kallio och Inka Isotalo.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03