Kandidat 9: Sarah vill att alla får gå i skola

Sarah Woodward från Närpes trivs bäst på landsbygden. Hon önskar att alla barn fick en möjlighet att gå i skola och få en utbildning.

Vilket är ditt första minne av lucia?

Det är nog från förskolan, när vi väntade på att få gå in till de väntande familjemedlemmarna. Det var helt mörkt och vi barn var ljuset som kom med sången.

Lucia är förknippat med traditioner. Hur viktigt är det med traditioner för dig?

Julen är nog viktig, då firar hela familjen tillsammans. Jag brukar alltid fira med släktingar, ibland med pappas släkt i Kalifornien i USA, dit jag har en lång flygresa på 25 timmar. Den finska julen är ärligare, i USA är firandet mera ytligt och kommersiellt, det handlar om dekorationer och att få in pengar. Här får också julklappar för mindre bemedlade mera synlighet.

Vad hände i din senaste dröm?

En spindel. Jag känner obehag för långbenta spindlar och den här var på min hand, det var otrevligt och jag viftade bort den.

Vilken tid på dygnet är du som mest effektiv och pigg?

Jag är som mest kreativ vid 10-tiden på förmiddagen och sedan sent på kvällen, då brukar jag måla eller sjunga. Det tar tid för mig att slappna av efter skoldagen.

I vilka lägen fungerar musik som avkoppling för dig?

Mamma är musiklärare så jag har alltid varit omgiven av musik. Jag njuter av musik, men det kan också stressa mig grymt, när jag ska på övning. Jag sjunger privat och i kör och spelar trombon i Närpes skolmusikkår, det är en stor orkester med tvåhundra medlemmar.

När grät du senast?

För ett par veckor sedan, dagen efter att jag fick veta att jag blivit kandidat. Det var jätteroligt, men samtidigt tungt, då lucia ska sprida glädje och ljus – hur räcker jag till? Det är ett stort ansvar, jag var nervös inför uppdraget.

Vad får dig att skratta?

Min pojkväns dåliga skämt. Eller då min mammas sambo försöker skämta.

Lagar mat för dina vänner. Vad blir din bravur i köket?

Jag ville egentligen bli kock, men blev i stället servitör. Jag har ett stort intresse för matlagning och har jobbat med det sommartid. Mitt bravurnummer är tomatsoppa, ett eget recept där det ingår både tomat på burk och färsk tomat.

Har du någonsin ångrat något du gjort eller sagt?

Inte ångrat på det sättet. Även om man begår misstag brukar det lösa sig, det finns en väg att vandra även om man råkade svänga fel.

Vilken person har betytt mest för dig i ditt liv?

Det är mamma. Hon har uppfostrat mig själv och jobbat hårt, stöttat mig och varit ett stöd också för andra.

Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara och vad skulle du fråga?

Mormor, hon dog för några år sedan. Kanske jag skulle fråga om hon var lycklig och vilket hennes bästa beslut i livet var.

Var finns ditt smultronställe?

Det är ingen specifik plats, men ute på landsbygden känner jag mig hemma, där det finns skog och åkrar. Sammanhållningen är bättre bland invånarna på landet än i en stad, där det bor så många människor.

Om du fick ändra en sak i världen, vad skulle det vara?

Att alla kvinnor och män skulle vara jämställda. Jag önskar att alla fick rätt till utbildning och mat, för då ökar jämställdheten.

Vad gör du om tio år?

Då är jag 29, så förhoppningsvis jobbar jag med något som jag vill åka till varje morgon, men ändå kan ta avstånd från på kvällen – att jobbet ger mig mycket. Jag har familj och är nöjd med min tillvaro.

Ålder: 19 år.

Hemort: Närpes.

Familj: Pojkvän, mamma och hennes sambo i Korsholm, hans vuxna barn och en katt.

Gör: Abiturient vid Närpes gymnasium.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning