Kandidat 7: Annica har lussat så länge hon minns

Annica Tallqvist kommer från Esbo studerar statskunskap. Hon skulle vilja fördela världens resurser mera jämlikt, så att maten räcker till alla människor.

Vilket är ditt första minne av lucia?

Det var julafton och vi var hos farmor och farfar, jag kan inte ha varit mer än 3 år. Jag hade på mig svarta glittriga strumpbyxor med änglar på och ovanpå dem luciaklänningen. Jag skulle lussa för julgubben och sjöng luciasången, som jag kunde redan som 2-åring.

Lucia är förknippat med starka traditioner. Hur viktigt är det med traditioner för dig?

Lucia är mycket viktigt, speciellt välgörenheten i samband med kampanjen. Vi har det bra i Finland, men det finns också här sådana som behöver hjälp. Det finns solidaritet bland människor och lucia är ett tecken på det. Vi bryr oss om varandra!

Vad hände i din senaste dröm?

I natt drömde jag om den här dagen. Eftersom jag har varit med i luciakören i tre år så känner jag till Folkhälsans hus och har i drömmen varit här i natt. Men det är nog en helt annan sak att vara kandidat än att sjunga i kören.

Vilken tid på dygnet är du som mest effektiv och pigg?

Jag är nog en morgonmänniska, men det krävs en kopp kaffe för att jag ska komma i gång. Mest effektiv är jag när jag avslutar skoldagen och styr mot simhallen, där jag håller simlektioner tre dagar i veckan. Det blir sammanlagt tio grupper med hundra barn.

Fungerar musik som avkoppling för dig?

Absolut, när man är nervös hjälper det att lyssna på musik. När jag ska läsa till tentamen hjälper musiken också. Om jag är upprörd har jag svårt att börja sjunga, men när allt är bra sjunger jag gärna.

När grät du senast?

När jag fick veta att jag blev vald till luciakandidat, det var lyckotårar. Jag ringde genast till mamma och så grät vi tillsammans.

Vad får dig att skratta?

Mina vänner får mig att skratta. Och mina simelever får mig på bra humör.

Lagar du mat för dina vänner. Vad är din bravur i köket?

Jag tycker om att laga mat och speciellt gillar jag italiensk mat. Det finns inget speciellt recept, utan jag söker efter italienska rätter på nätet. Senast lagade jag pasta med kyckling.

Har du någonsin ångrat något du gjort eller sagt?

Jo, absolut, man säger saker som man ångrar, när man är upprörd. Men jag vill inte låta bli att göra saker av rädsla för att senare kanske ångra det. I stället kan jag ångra sådant som blivit ogjort.

Vilken person har betytt mest för dig i ditt liv?

Min mamma, absolut! Jag ser upp till henne, hon har ensam uppfostrat tre barn och tagit bra hand om oss, samtidigt som hon jobbat som flyvärdinna och ständigt varit på resa.

Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara och vad skulle du fråga?

Endera av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet, eller kanske båda två. Jag skulle be dem hitta tre gemensamma lösningar för att bygga upp morgondagens USA. De skulle aldrig klara av det.

Var finns ditt smultronställe?

Det finns en udde nära mitt hem på Drumsö, Ryssudden kallas den visst. Där vid havet trivs jag allra bäst! Där finns landets finaste solnedgång, eller åtminstone stadens finaste.

Om du fick ändra en sak i världen, vad skulle det vara?

Jag vill ändra på resursanvändningen för energi och mat, så att de skulle fördelas mera jämlikt mellan människor.

Vad gör du om tio år?

Förhoppningsvis har jag ett arbete på något ministerium som rådgivare eller assistent. Jag lever hemskt mycket i nuet och är dålig på att planera framtiden.

Ålder: 20 år.

Hemort: Esbo, bor på Drumsö i Helsingfors nu.

Familj: Mamma och två bröder. Pappa bor på grund av jobbet utomlands i Riga, men är finländare.

Gör: Studerar statskunskap och förvaltning på Svenska social- och kommunalhögskolan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning