"Kändes ännu värre när jag vaknade" – Pasi Mustonen står kvar vid sin åsikt i VM-dramat

Finland gjorde ett urstarkt hemma-VM, men fick inte uppfylla sin gulddröm. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Förbundskaptenen Pasi Mustonen beskriver känslan efter VM-finalen som brutal. Han köper inte det omtalade domslutet och ser Finland som den moraliska världsmästaren.

Damlejonen vaknade upp till den nya veckan som VM-tvåa. Förbundskaptenen Pasi Mustonen hann knappt somna innan telefonen började ringa.

– Man kan lugnt påstå att det var svårt att sova, säger han till SPT.

Finalförlusten mot USA i hemma-VM var svårsmält. När Mustonen mötte medierna efter straffdramat var han rasande. Efter en lång videogranskning dömdes Petra Nieminens guldmål i förlängningen bort.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vara på ett VM där ingen verkar veta vad som gäller och det fattas beslut som inte baseras på regelboken. De tog VM-guldet ifrån oss, sade Mustonen.

Mustonen kallade domslutet en skandal, en tragedi och ett justitiemord. En natt senare går han fortfarande i taket när VM-finalens stora samtalsämne kommer på tal.

– Det är en brutal känsla. På något sätt var det ännu värre när jag vaknade i morse.

Under måndagen har debatten om målet svängt hit och dit. Var det ett så galet beslut?

I ett uttalande från det internationella ishockeyförbundet IIHF framgår det att Jenni Hiirikoski inte försökte undvika en kontakt med USA:s målvakt tillräckligt mycket.

I efterspelet har framför allt IIHF:s brist på kommunikation runt beslutsgången kritiserats. Mustonen står kvar vid sin åsikt om att domslutet var felaktigt.

– Det vore roligt om man någon gång får prata med dem om varför de dömde bort målet. Vi vet inte det.

"Allt blev fel"

I omklädningsrummet efter finalen rådde en stor besvikelse. Mustonen ser Finland som den moraliska världsmästaren.

– Jag kommer alltid att känna att vi tog VM-guld. Den känslan kan ingen ta ifrån oss. Spelarna fick inte skriva in sig i historieböckerna som mästare, men alla såg att vi vann.

– Det var ju en makaber stämning på prisutdelningen. De amerikanska spelarna var inte glada. Allt blev fel. Jag struntar i hur andra tänker. Vi vann finalen.

Finalen skapade ett stort känslosvall hos det finländska folket. Händelseutvecklingen var osannolik och fick många att titta på ishockey.

I medeltal tittade över 700 000 personer på tv-sändningen från finalen. Som mest följde över 1,4 miljoner med dramatiken.

– Oj, är det sant. Vilket intresse, säger Mustonen när han får höra tittarsiffrorna.

Hur känns det?

– Det värmer hjärtat. Det är helt underbart. Damlejonen har lyckats beröra det finländska folket. Vi har skapat nya idoler för flickor i olika bollsporter.

Mustonen säger att intresset runt laget har varit stort.

– Vi visste att det skulle bli ett stort fokus från medierna. Det blev större än jag trodde, men vi fick den uppmärksamhet som vi förtjänade. Finaldramat var pricken över i:et.

Tillfälle att utveckla damhockeyn

Nu är den stora frågan hur intresset runt Damlejonen ska föras över till den inhemska damhockeyn. Det är lättare sagt än gjort.

Att dra raka linjer mellan landslagets popularitet och en förbättring av vardagen i damlagen i landet är inte realistiskt.

– Ansvaret ligger hos klubbarna. Nu har de ett perfekt tillfälle att rekrytera nya flickor, bredda verksamheten och på riktigt jobba med damishockeyn.

Hur tror du det går?

– Efter vårt OS-brons förra året tog det fart. Det här skyndar på förändringen, men det är en bra bit kvar för att alla klubbar ska se likvärdigt på damer och herrar.

Hovi avslutar karriären

För landslagets del var VM-finalen slutpunkten på säsongen. Nu väntar en paus från ishockeyn.

Efter finalen meddelade Venla Hovi att hon lägger av. Mycket talar för att 45-åriga Riikka Sallinen spelade sin sista match i söndags och det är oklart om målvakten Noora Räty fortsätter i landslaget.

Resten av VM-spelarna lär fortsätta mot nästa säsong. Om ett år spelas VM i Kanada.

För Mustonen fortsätter resan mot OS i Peking 2022.

– Vi jobbade strukturerat i fem år för att nå de här resultaten. Vi ska egentligen inte ha en chans mot USA och Kanada, men vi gjorde det. Spelarna har bestämt sig och är motiverade.

Bara spelare från Finland och USA finns bland VM-turneringens bästa spelare.

Mest värdefulla spelare: Jenni Hiirikoski, Finland.

Bästa målvakt: Noora Räty, Finland.

Bästa back: Jenni Hiirikoski, Finland.

Bästa anfallare: Kendall Coyne Schofield, USA.

VM:s allstar-lag:

Målvakt: Noora Räty, Finland.

Backar: Jenni Hiirikoski, Finland och Cayla Barnes, USA.

Anfallare: Hilary Knight, USA, Kendall Coyne Schofield, USA och Michelle Karvinen, Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning