Kända artister ger julkonsert med Finlands lucia

Fredrik Furu. Bild: Ville_Juurikkala

Jannike Sandström, Thomas Lundin, Fredrik Furu och Albert Sahlström ger i december två finlandssvenska julkonserter tillsammans med nyligen krönta Finlands lucia. Konserterna hålls i Nordsjö och Grankulla.

Den blir en fortsättning på den mysiga julkonserten, som blev en succé i Nyland i fjol.

– Det känns härligt att fortsätta med ett lyckat koncept. Vi bjuder på en helhet som består av svängiga melodier, traditionella julsånger, hits, nyskrivet material och lite allsång, säger Jannike som är med och arrangerar konserterna tillsammans med nöjesproducent Niklas Rosström.

Finlands lucia 2018 uppträder på konserten tillsammans med den stora luciakören och sjunger några stämningsfulla julsånger.

Jannike (Sandström) medverkar både i egenskap av artist och som arrangör och dirigent för Finlands lucia, där hon leder kören. Jannike jobbar för tillfället med sitt andra album som beräknas utkomma nästa höst. Förra året släppte Jannike julsingeln Decembermånen tillsammans med den svenske popstjärnan Patrik Isaksson.

Den unga violinisten Albert Sahlström (född 2003) har i höst inlett violinstudier för Janne Malmivaara vid Helsingfors konservatorium. Han inledde sin karriär som femåring vid Musikinstitutet Sandels i Helsingfors och har senare spelat i Suomen Viuluakatemia. Han ingår sedan i fjol i Wegelius Kammarstråkar.

I konserten i Nordsjö uppträder också den österbottniske pop-poeten Fredrik Furu, som är aktuell med sitt femte album. Det som alla letar efter släpps i vår men han lovar att bjuda på smakprov från det redan nu, samt tolka en och annan julsång. Efter drygt fem år i Stockholm har Fredrik nu flyttat tillbaka till Finland och Helsingfors.

I Grankulla ersätts Furu av artisten och programledaren Thomas Lundin som i höst har turnerat med föreställningen I väntan på vadå?! tillsammans med Annika Cleo och Teddy Granroth. Thomas älskar julen och gav 2014 ut albumet Julnostalgi, under julkonserten bjuder han på material från den skivan.

Tillsammans med artisterna medverkar musikerna Henrik Wikström på piano & keyboard, Paul Uotila på bas och Niklas Rosström på slagverk och keyboard. I Grankulla uppträder också skolans barnkör Mesarna under ledning av Martina Brunell.

Det blir två konserter under ett decemberveckoslut, fredagen den 14 december i Nordhuset i Nordsjö och lördagen den 15 december vid Granhultsskolan i Grankulla. Båda konserterna börjar klockan 19, biljetterna kostar 20/18 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning