Känd turkisk journalist frias

De turkiska journalisterna Erdem Gül (vänster) och Can Dündar (höger) anklagades för spioneri. Nu har Gül friats. Bild: TT/AP/Can Erok

En domstol i Istanbul friade på måndagen journalisten Erdem Gül från de misstankar om spionage som riktades mot honom 2014, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Gül är Ankarachef för den oppositionella tidningen Cumhuriyet. Han och tidningens chefredaktör Can Dündar dömdes i maj 2016 till fem års respektive fem år och tio månaders fängelse för spionage.

Bakgrunden var en artikel där Cumhuriyet anklagade turkisk säkerhetstjänst för att ha försökt smuggla vapen till rebeller i Syrien efter att en vapenförsändelse upptäckts 2014.

Såväl Gül som Dündar släpptes efter domen på fri fot i väntan på att domen skulle överklagas. Gül fortsatte sitt jobb medan Dündar, som sade sig vägra "stoppa huvudet i giljotinen", flydde till Tyskland.

För detta har Dündar ådragit sig president Recep Tayyip Erdogans vrede – den senare har varnat att Dündar, som förblir misstänkt, ska få "betala ett högt pris".

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning