Känd Kosovopolitiker ihjälskjuten

Den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic när han lämnade ett fängelse i Mitrovica i Kosovo. Bild: TT/AP/Bojan Slavkovic

Den välkände kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic har skjutits ihjäl framför sitt kontor i den serbdominerade norra delen av staden Mitrovica i Kosovo. EU fördömer mordet.

Skytten öppnade eld från ett förbipasserande fordon och Oliver Ivanovic träffades av flera skott, enligt sin advokat.

– Jag har informerats om att han sköts ihjäl direkt och försök att återuppliva honom på sjukhuset i Mitrovica misslyckades, säger advokaten Nebojsa Vlajic till nyhetsbyrån AFP.

64-åriga Ivanovic sågs som en av de mer moderata kosovoserbiska politikerna i Mitrovica i norra Kosovo, en stad präglad av etniska motsättningar. Han var tidigare serbisk statssekreterare för Kosovo och en viktig samtalspartner för Nato, FN och senare EU.

EU fördömer

"EU fördömer starkt mordet på Oliver Ivanovic. Våra kondoleanser går i första hand till Oliver Ivanovics familj", skriver Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, i ett mejl till TT.

"Vi förväntar oss att relevanta myndigheter i Kosovo gör allt de kan för att hitta förövarna och dra dem inför rätta. Eulex (EU:s polis- och tullinsats i Kosovo) kommer att stödja myndigheterna i enlighet med sitt mandat. Vi manar alla att visa lugn och återhållsamhet", skriver Kocijancic.

Omedelbart när mordet blev känt avbröts ett pågående EU-lett möte i Bryssel mellan Serbien och Kosovo om den infekterade relationen länderna emellan. 2013 gick parterna med på att delta i samtal om en normalisering av förbindelserna – ett villkor för att båda länderna ska kunna gå vidare mot EU-medlemskap.

Anklagad för krigsbrott

2016 dömdes Oliver Ivanovic till nio års fängelse för krigsbrott. EU:s rättsdelegation för Kosovo, Eulex, ansåg att han hade uppmanat serbiska paramilitära styrkor att döda etniska albaner i Mitrovica under Kosovokriget 1998–1999.

Ivanovic nekade till anklagelserna och överklagade. En högre domstolsinstans i Pristina underkände domen och beslutade att en ny rättegång skulle hållas. Den hann dock inte äga rum.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning