Känd finländsk väckelsepastor lämnar sin kyrka efter utomäktenskapligt förhållande

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Patrick Tiainen, som grundat den nykarismatiska rörelsen Word of Faith Church Finland i Karleby, lämnar nu sin egen församling.

Tiainen har också startat små grupper av samma nykarismatiska rörelse i Nedervetil, Uleåborg, Vasa, Tammerfors, Björneborg, Helsingfors och Kuopio. HBL träffade väckelsepastorn sommaren 2016.

Patrick Tiainen skriver på sin egen Facebook-sida att han av egen vilja lämnar sin post som ledare för Word of Faith Church i Finland. Orsaken är att han haft ett utomäktenskapligt förhållande med en man under de senaste månaderna.

På grund av ovannämnda orsaker upplevde han känslor av desperation och begick gärningar i den här sinnesstämningen, skriver han. Den 29 mars var han med om en allvarlig bilolycka. Efter olyckan har han fått hjälp både av medicinsk personal och av vänner.

– Jag är ansvarig för händelserna som inträffat och jag har själv fattat beslutet att stiga åt sidan. Jag behöver nu tid för att få mitt privata liv på fötter igen, skriver han.

På sin Facebook-sida skriver Tiainen också om att han drabbats av hård kritik när han lett kyrkan. Dessutom blev han utbränd på grund av den hårda arbetstakten.

För HBL berättade Tiainen i intervjun i fjol att han tagit emot hot:

– Jag visste att jag skulle väcka reaktioner när jag återvände till Finland 2014. Men att få dödshot på vindrutan väntade jag mig inte. Det känns väldigt ofinländskt, säger Tiainen som oroar sig över en allmänt ökande tendens att hota och ta till våld.

Iltalehti var först ute med nyheten om pastorns avgång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning