Kanarieöarna vägrar gå efter spansk klocka

Kanarieöarna vill fortsätta ligga en timme efter Spanien. Bilden från La Gomera. Arkivbild.Bild: TT/Anders Pihl

Kanarieöarnas regering vill inte gå efter den spanska klockan. Det är EU-kommissionens aviserade förslag om att avskaffa omställningen mellan sommar- och vintertid som aktualiserat tidsdebatten.

Regionpresident Fernando Clavijo säger att man kommer att begära att den spanska regeringen, som tillsätter en expertkommitté i frågan, ska respektera den autonoma öregionens inställning.

– Vi kommer hur som helst inte att få samma tid som halvön, för ändrar de tiden permanent i Spanien, gör vi det också, säger Clavijo till tidningen La Provincia.

Kanarieöarna tillämpar sommartid men ligger inom samma tidszon som Storbritannien, Irland och Portugal, och ligger en timme efter Spanien.

Spanien anpassade sin tidszon med Centraleuropas under diktatorn Francisco Francos styre. Frågan är återigen i stöpsleven sedan EU-basen Jean-Claude Juncker deklarerat att han vill ha ett slut på tidsomställningarna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00