Kanadensisk ilska efter chockförlusten – kritiserar domarna: "Pinsamt för damhockeyn"

De kanadensiska spelarna var besvikna efter den chockartade förlusten mot Finland. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Storfavoriten Kanada föll tungt i VM-semifinalen. Efteråt var förbundskaptenen Perry Pearn förbannad på domararbetet i samband med att en kanadensisk spelare skadade sig.

Kanada dominerade den första perioden klart i VM-semifinalen mot Finland. Ändå anser förbundskaptenen Perry Pearn att hans lag skakades om ordentligt då.

I en närkamp i sarghörnet fick Blayre Turnbull en knuff av Finlands Ronja Savolainen, åkte in i sargen med huvudet före och låg kvar på isen. Turnbull tvingades avbryta semifinalen.

– Jag tycker att det är pinsamt för damishockeyn. Att knuffa till en annan spelare bakifrån är inte acceptabelt på någon nivå. Man kan i värsta fall bryta nacken och att rutinerade domare inte blåser där är helt fel, säger Pearn enligt TSN.

Savolainen sade i allmänna ordalag att hon gillar när det är lite tufft på isen.

– Kanadensiskorna var ganska tysta, säger hon.

2–4-förlusten var historisk för Kanada. Laget har spelat i alla stora ishockeyfinaler på damsidan, men efter arton raka VM-finaler och sex raka OS-finaler blir det en bronsmatch i Esbo på söndag.

Därmed fortsätter också Kanadas guldtorka i VM-sammanhang. Det har gått sju år sedan den senaste finalsegern.

– Det är en förlust för Kanada och vi gillar inte att förlora i VM. Vi är besvikna med resultatet och ger Finland beröm. De spelade en bra match, säger Kanadas lagkapten Brianne Jenner.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning