Kanadas förvandling gav "surrealistiskt" guld – Anton Lundell medger: "Kanada var just så där lite bättre i dag"

Anton Lundell var Finlands effektivaste spelare i VM. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kanada blåste Finland på en favorit i repris. Efter stor dramatik vann Kanada VM-finalen med 3–2 efter förlängning – och tog revansch för finalförlusten 2019.– Det är en stor besvikelse, säger Lejonens finlandssvenska stjärna och poängetta Anton Lundell.

Kanadas Andrew Mangiapane utsågs till turneringens mest värdefulle spelare, men det var inte Calgaryforwarden som avgjorde.

Det skötte Nick Paul som i en snabb kontring sköt guldmålet efter 6.26 av förlängningen – som spelades tre mot tre – i Arena Riga. Hans andra mål i turneringen.

Finland jagade sitt andra raka VM-guld och en favorit i repris mot Kanada som i sin tur jagade revansch för finalförlusten i Bratislava 2019.

"Fantastisk comeback"

Nu vann Kanada ett spektakulärt VM-guld efter att ha varit uträknat för bara några dagar sedan. Laget vann bara tre av sju gruppspelsmatcher och först efter hjälp från Tyskland, som besegrade Lettland sista gruppspelsdagen, gick "Lönnlöven" till slutspel.

– Det var ingen som var nöjd över att vi hade förlorat de tre första matcherna, men vi grävde djupt och gjorde det tillsammans. Det var en fantastisk comeback, säger Mangiapane.

Andrew Mangiapane kom in och satte fart på det kanadensiska målskyttet efter tre spelade matcher. Han slutade på sju mål och elva poäng på sju matcher och fick priset som turneringens mest värdefulle spelare.

VM-poängkung blev Connor Brown med 2+14=16 poäng. Brown spelade fram till alla tre mål i finalen.

Lundell: "Stor besvikelse"

I slutspelet har Kanada glänst och slagit i tur och ordning det ryska laget, USA och så regerande världsmästaren Finland.

VM-guldet var Kanadas 27:e genom tiderna och nationen kliver upp jämsides med Ryssland/Sovjet.

Finland hade ett ribbskott, genom Arttu Ruotsalainen, i början av förlängningen.

– Det var en tuff match och vi var nära, vi hade våra chanser, men Kanada var just så där lite bättre i dag. Det är en stor besvikelse, säger Finlands forwardstalang Anton Lundell, som 19 år gammal blev lagets bäste poängplockare med fyra mål och sju poäng, till SVT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning