Kanadas besvikelse efter förlusten mot Finland: "Vill be alla om ursäkt"

De kanadensiska förhoppningarna om ett nytt guld i junior-VM gick upp i rök mot Finland. Här jublar Toni Utunen efter sitt avgörande 2–1-mål i förlängningen. Bild: Pasi Mennander/Ishockeyförbundet

Kanadas JVM-lag skrev historia. I negativ bemärkelse. Smällen mot Finland innebär att man missar medalj på hemmaplan. – Det här är ett brutalt sätt att förlora på, säger målskytten Ian Mitchell.

Vid en stor seger finns alltid en bitter förlorare. När Finland slog Kanada i junior-VM var det dessutom en historisk förlorare.

Efter förlängningsförlusten stod Kanada kvar med ett historiskt dåligt resultat i en hemmaturnering. Hockeynationen har aldrig missat att ta en medalj på kanadensisk mark tidigare.

– Jag kommer ihåg hur förkrossad jag var när Kanada förlorade en kvartsfinal för några år sedan och jag satt hemma och tittade på. Jag vill be alla om ursäkt nu, säger Ian Mitchell enligt TSN.

Backen såg ut att bli kvartsfinalens enda målskytt, men Finland hann både kvittera och avgöra i Vancouver.

– Det här är ett brutalt sätt att förlora på. Att släppa in två mål på det sättet kommer att sätta spår hos mig länge, säger Mitchell enligt Sportsnet.

Lagkaptenen brände straff

Ett par minuter före Toni Utunens avgörande i förlängningen hade Kanada ett jätteläge att säkra semifinalplatsen. Lagkaptenen Maxime Comtois brände en straff.

– Marginalerna är små i den här turneringen. Nu stod vi på fel sida, säger Comtois.

Kanada är JVM-historiens främsta lag med sjutton guld, men nu kommer regerande världsmästaren inte att försvara titeln.

– Det finns inga garantier för att vi ska gå hela vägen. Vi är stolta över våra spelare, men det här är en tuff förlust att svälja, säger förbundskaptenen Tim Hunter.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning