Finland spelar bronsmatch – efter drama i semifinalen

Dystra miner i det finländska lägret efter sorti i den dramatiska semifinalen mot USA. Här målskytten Roni Hirvonen. Bild: Codie Mclachlan/Lehtikuva-AFP

Finland är utslaget ur junior-VM i ishockey efter en rysare. USA vann till slut med 4–3, och laget möter Kanada i finalen.

Finland var i semifinalen nära att lyckas med en liknande vändning som mot Sverige i kvartsfinalen.

Inför sista perioden stod det 3–1 till USA och Finland jagade frenetiskt en reducering.

Den kom genom Kasper Simontaival, som satte sitt andra mål för matchen. Då återstod drygt åtta minuter av matchen, och Lejonen kände vittring när Roni Hirvonen spelades fram av Anton Lundell och kvitterade, 3–3.

Men den här gången blev det inget segermål i slutsekunderna, som i semifinalen mot Sverige.

I stället var det USA som tog sig tillbaka och Arthur Kaliyev satte det avgörande 4–3-målet med drygt en minut kvar.

Finland spelar i bronsmatch mot Ryssland natten till onsdag finsk tid.

Finalen i årets junior-VM i Edmonton blir däremot helt nordamerikansk, då USA tar sig an ett glödhett Kanada i finalen.

Kari Piiroinen fick ge sig i matchens sista minut då Finlands hopp om JVM-guld krossades. Bild: Codie Mclachlan/Lehtikuva-AFP

Utklassning av Kanada

Hemmanationen Kanada bjöd på ännu en uppvisning mot Ryssland i sin semifinal. De regerande mästarna fortsätter att imponera och krossade förra årets finalmotståndare Ryssland med 5–0.

Det tog inte ens en minut innan Alex Newhook satte den första pucken i Rysslands kasse. Innan den första perioden var slut stod det 3–0 till de regerande mästarna.

Förra året ledde Ryssland mot Kanada med 3–1 i finalen, innan Kanada vände och till slut vann med 4–3. Men den som väntade på en liknande vändning från Ryssland i årets semifinal väntade förgäves.

Fyra minuter in i den andra perioden gjorde backen Braden Schneider målpremiär i turneringen när han satte ett välplacerat skott bakom Rysslands målvakt Jaroslav Askarov. Den ryske målvakten hade stora problem under matchen och tappade bland annat klubban flera gånger.

Roni Hirvonen (t.h., nummer 22) kvitterade med bara minuter kvar, men USA avgjorde semifinalen sent i tredje och sista perioden. Bild: Codie Mclachlan/Lehtikuva-AFP

I motsats utsågs Kanadas målvakt Devon Levi till matchens bäste spelare.

I den tredje perioden väntade ett stukat Ryssland mest på att matchen skulle ta slut – och i slutminuterna kunde Kanadas Dylan Cozens sätta 5–0-målet i öppen kasse.

Texten har uppdaterats.

Kanadas Jakob Pelletier framför Rysslands målvakt Jaroslav Askarov. Bild: Jason Franson/TT-AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning