Kanada tog hem World Cup-titeln efter makalös vändning

Bild: Bruce Bennett

Kanada har vunnit den andra finalmatchen mot Lag Europa med 2–1. Därmed säkrar Kanada World Cup-titeln i ishockey.

– Det var helt galet hur det här slutade, sade Kanadas kapten Sidney Crosby efter 2–1-segern.

Med knappt tre minuter kvar av den andra World Cup-finalen ledde Europalaget med 1–0 i Air Canada Centre och de flesta hade börjat ställa in sig på en tredje och avgörande finalmatch natten till söndag.

Då kom vändningen – från Crosbykedjan.

Patrice Bergeron styrde in 1–1 på Brent Burns backskott sedan Crosby matat pucken bakåt i numerärt överläge. Då visade klockan 17.07 av den sista perioden.

Bara 2.09 senare, med 44 sekunder kvar, var vändningen fullbordad – i numerärt underläge – då Brad Marchand sköt segermålet efter en kontring. Crosby erkände att tankarna på att det skulle bli en tredje final hade börjat komma.

– Vi ville inte ha en tredje match, i en match kan allt hända. Att få powerplaymålet var stort, sedan att få spela i numerärt underläge sista två minuterna, då försöker man bara rädda en förlängning. Sedan kommer "Marchys" mål oväntat men efterlängtat. Känslorna växlade på väldigt kort tid, sade Crosby där han satt på presskonferenspodiet med ett jätteleende i ansiktet och en Kanadakeps på huvudet med "Champions"-tryck.

Kaptenen fick hämta två bucklor – först en åt sig själv, utsedd till turneringens bäste spelare, och så World Cup-bucklan.

För bara tre månader sedan var det samma visa, dubbla priser med Stanley Cup-titeln och priset som slutspelets bäste spelare.

Tunga titlar

Det var Kanadas 16:e raka segermatch då alla NHL-spelare varit tillgängliga. Laget vann både OS 2010 och 2014 – och nu också World Cup på hemmaplan i Toronto.

Europalagets slovakiske backbjässe Zdeno Chara, 205 centimeter lång och 113 kilo tung, blev utbuad av Torontopubliken varenda gång han rörde pucken i den första finalen. Nu fick han sin revansch när han dundrade in ledningsmålet för Europalaget redan efter 6.26 då han träffade krysset bakom chanslöse hemmamålvakten Carey Price.

Precis som i första finalen var det många tomma stolar i Air Canada Centre. Men den här gången var det betydligt mer livat på läktarna. I första finalen hade publiken bara reagerat på hemmamålen och när Chara hade pucken.

Hoppas på OS-spel

Crosby har i landslagströjan en 26 matcher lång segersvit – vilket förutom World Cup-titeln också gett honom dubbla OS-guld, 2010 och 2014, och VM-guld 2015.

– Det är väldigt speciellt och inte enkelt. Alla som spelar i det här laget förstår vad det innebär att spela för Kanada och alla gör allt för att vinna. Alla lag vill slå Kanada och det är väldigt stora förväntningar från omgivningen, sade Crosby som vann poängligan med tio poäng (3 mål+7 assist) på sex matcher.

Hans kedja med Brad Marchand (5+3) och Patrice Bergeron (4+3) gjorde sammanlagt 25 poäng på sex matcher.

Crosby sköt guldmålet i förlängning i OS-finalen 2010 mot USA och gjorde mål också i finalen mot Sverige i Sotji för två år sedan.

Nu hoppas han få chansen att göra ett hattrick i OS-guld i Sydkorea 2018, även om det i dag inte ser allt för ljust ut med NHL-deltagande i Pyeongchang.

– Varje gång man har fått representera sitt land så har det varit otroliga upplevelser. Att spela för sitt land och mot de absolut bästa är väldigt speciellt. OS är bara vart fjärde år och förhoppningsvis kan de hitta ett sätt att lösa det på, sade Crosby. 

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning