Kanada satsar på grön coronaåterhämtning

Chrystia Freeland beskriver det som att Kanada måste slå sig ur recessionen med jobbsatsningar. Arkivbild. Bild: Sean Kilpatrick/TT-AP

Kanada hoppas på att kunna satsa sig ur pandemikrisen med hjälp av satsningar på minskade utsläpp.

Kanada presenterar satsningar på 101,4 miljarder kanadensiska dollar (cirka 67 miljarder euro) i sin första konventionella budget på två år.

– Vi måste slå oss ut ur covidrecessionen. Det betyder att försäkra oss om att förlorade jobb återfås så smidigt som möjligt, och att hårt drabbade företag snabbt kommer tillbaka, säger finansminister Chrystia Freeland i ett tal till parlamentet, enligt AFP.

I budgeten finns också omfattande klimatåtgärder. 17 miljarder dollar satsas på bland annat skattelättnader riktade mot tunga industrier, för att de ska kunna minska utsläppen.

Företag som satsar på teknik för att lagra koldioxid i marken kan också räkna med skattelättnader. Den typen av satsning får kritik av miljöorganisationer, som hävdar att pengar som läggs på tekniken i stället hade kunnat användas för att minska utsläppen.

Företag som tillverkar nollutsläppsprodukter, som solpaneler och elbilar, kan räkna med en halvering av sin företagsskatt de kommande tio åren, rapporterar kanadensiska CBC.

En annan åtgärd handlar om räntefria lån för energieffektivisering av bostäder.

Förutom miljöåtgärder lovar regeringen billigare barnomsorg och stöd för sänkta kostnader till arbetsgivare som nyanställer eller utökar antalet timmar för befintlig personal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning